Řehák: Ve zdravotnictví je možné podnikat s trvalým ziskem

15. 4. 2009 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V jedenasedmdesátém internetovém on - line rozhovoru odpovídal na dotazy čtenářů Kutnohorského deníku Jaroslav Řehák, bývalý ředitel kutnohorské nemocnice...


Vy si myslíte, že vám někdo věří, že jste o chybách ve smlouvách mezi městem a nemocnicí nevěděl už dávno?

O zmíněných chybách jsme se dozvěděli od právníků koncem ledna 2009. V této souvislosti považuji za nutné říci, že ve smlouvách byla i řada jiných chyb, které byly důvodem pro jejich vypovězení. Tyto jsme projednávali již v červnu 2008 s radou města s cílem jejich nápravy. Bohužel, přestože byly zřízeny mnohé komise, k ničemu takovému nedošlo.

Proč jste smlouvy s městem předal k rozboru právníkům až po několika měsících vašeho působení ve nemocnici. Neměl tento krok předcházet podpisu smluv? Co bylo tím podnětem?

Smlouvy zkoumaly před jejich podpisem tři právní kanceláře a nic nevyzkoumaly. Podnětem nového zkoumání bylo avizovaná kontrola smluv kontrolním orgánem města, kterou schválilo zastupitelstvo na svém lednovém zasedání.

Objevily se zprávy, že financování nemocnice ve spolupráci s Kooperativou je lež. Můžete říci, jak to je?

Není to lež, věci byly projednávány dlouhodobě, leč vývoj posledních událostí odrazuje leckterého investora, tedy i Kooperativu. Kromě ní byli další zájemci o tento společný projekt, které v této chvíli nehodlám ventilovat.

Je možné podnikat ve zdravotnictví se ziskem tak, aby se vám to vyplatilo? Nebo se to dá jen financovat penězi z jiných podnikatelských projektů a toto mít čistě jako koníčka? Vydělá si nemocnice, kde jsou výkony placeny pouze pojišťovnou?

Samozřejmě je možné podnikat ve zdravotnictví, sám jsem si to již vyzkoušel od roku 1992 v Mulačově nemocnici v Plzni. Poté, co byly nastaveny parametry slučitelné s ekonomickým životem, je tato nemocnice srovnatelná velikostí s kutnohorskou nemocnicí trvale v zisku.

Prý jste na nějaké tiskové konferenci řekl, že zastupitel Petr Mayer nejvíce škodí městu. Můžete vysvětlit, jak jste to myslel?

Zastupitel Mayer ventiloval o nemocnici řadu údajů, které jsem nepovažoval za pravdivé, ale za škodlivé pro nemocnici. Velmi mě mrzelo, že nebyl o ochoten o těchto věcech se mnou polemizovat.

Podle posledního dění se zdá, že opětovné získání nemocnice je pro vás pasé. Zdá se, že město se dohodlo se středočeským krajem. Vnímáte to taky tak?

Nejsem si tím zcela jist, nicméně naděje umírá poslední.

Nepřijde vám snaha hejtmana Ratha dostat pod svůj vliv tolik nemocnic, aniž by měl peníze na jejich provoz, mírně řečeno, megalomanská?

Přijde.

Čím jste nalákal odborné lékaře do provinčního města, jako je Kutná Hora?

Nejspíše zajímavou koncepcí rozvoje nemocnice, určitě ne penězi.

Jak to bylo s chirurgií v prosinci loňského roku. Opravovalo se, nebo chyběli lékaři?

Opravovalo se, protože to bylo nutné (dlouho odkládaná oprava prasklin v betonové podlaze a výměna podlahové krytiny, očista klimatizačního zařízení a malování sálu). Doba byla vhodná, neboť končila jedna skupina odcházejících chirurgů a hned po svátcích nastupovala skupina nová.

Co jste vlastně z kutnohorského špitálu hodlal udělat? Lázně, léčebnu dlouhodobě nemocných, kliniku pro bohaté?

Fungující a prosperující zdravotnické zařízení poskytující kvalitní medicínské služby ve všech základních oborech, tedy dobře fungující okresní špitál a v některých oblastech ještě trochu navíc.

Místní politici se předvedli, to ano, ale nenabíjel jste jim trochu? Nedalo se s nimi mluvit mírněni?

Mírně jsem to zkoušel v prvním pololetí 2008, pak jsem došel k závěru, že je třeba přitlačit, ale ve finále se ukázalo, že je to vlastně úplně jedno. Po dobrém, po zlém, stejně se nic neděje…

Čím se můžete za dobu svého působení v kutnohorské nemocnici pochlubit? A co byste udělal jinak?

Výstavbou a restrukturalizací gynekologie, včetně jejího personálního zajištění, rozšířením LDN, vybudováním plně funkčního ARO a MOJIPu. Zvolil bych jiný přístup k některým lidem.

Jaké jsou vaše další podnikatelské záměry? Už máte vyhlídnutou další nemocnici?

Zatím ne. Mám bohužel pocit, že smysluplné nemocnice došly.

Jaroslav Řehák

- věk:67 let

- stav: ženatý, 3 děti

- bydliště: Nymbursko

- vzdělání: vysokoškolské (Univerzita Karlova - obor fyziologie, Vysoké učení technické, Univerzita obrany - dříve VAAZ)

- koníčky: v rámci možností sport, kolo, plavání

- oblíbená hudba: dobrá a příjemná všeho druhu

- oblíbené jídlo: netučné

- oblíbené pití: víno

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?