Renální denervaci mohou provádět všechna česká kardiocentra

29. 8. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podmínky pro léčbu vysokého tlaku nejmodernější metodou renální denervace splňují všechna česká kardiocentra, zhruba polovina ji podle zjištění ČTK také užívá. Zdravotní pojišťovny zatím metodu nehradí, přestože pro většinu pacientů, kterým nepomáhají léky, je dobrým řešením. Centra tak léčí v rámci studií, nebo hradí léčbu z rozpočtu nemocnice, řekl ČTK šéf kardiologie pražské Nemocnice Na Homolce profesor Petr Neužil.


Při renální denervaci se umrtví nervy podél ledvinných tepen, což sníží krevní tlak. Jako první začalo metodu užívat v roce 2008 centrum na Homolce, k dnešku má 245 pacientů. Metoda nezabírá zhruba u 20 procent pacientů, u ostatních se ale potvrdilo, že pokles tlaku je „významný a dlouhodobý“. Systolická složka klesne v průměru o 25 procent, diastolická o 15 procent.

Zcela nové využití metody vyzkoušené při léčbě vysokého tlaku ověřuje od loňského června olomoucké kardiocentrum. Renální denervaci využili tamní lékaři při léčbě srdečního selhání zatím u 25 pacientů. „K využití metody u srdečního selhání je nyní velká studie, která teprve ukáže, jestli to u nich funguje,“ poznamenal Neužil.

Některá světová pracoviště zkoušejí metodu také u diabetiků, daří se tak zvýšit citlivost tkání na inzulín, a tedy snížit dávky léků. Metoda se zkouší k léčbě infarktu, srdeční arytmie či spánkové apnoe.

„V roce 2009 byla veliká publikace o metodě a velký boom, od té doby se ve světě datuje ohromný zájem o problematiku renální denervace. Všichni to chtějí dělat, je to velké téma,“ řekl Neužil.

Metodu pro léčbu tlaku považuje už za standardní, prokázalo se, že neublíží a cévní stěnu nepoškodí.

„A víme, že bychom to mohli dělat i trochu jinak, abychom stěnu cévní určitě nepoškodili,“ naznačil.

Cévy jsou jen něčím jako navigátor, aby se lékaři k nervům na povrchu cév katétrem dostali. Homolka letos poprvé zkusila místo radiofrekvenčního proudu použít ultrazvuk. „Tam je ohnisko působení trochu dál od cévní stěny než zavedený katétr, tím ještě klesá riziko poškození,“ vysvětlil Neužil. A protože se zákrok vně cévy osvědčil, dalším krokem bude působení ultrazvuku z vnějšku jen přes kůži. Novinku ověří s Homolkou i brněnské pracoviště u svaté Anny.

Renální denervace tak podle Neužila hledá další možnosti provedení. Dosud se podle něj potvrdilo, že pomáhá většině těch, kterým nezabírají léky. „Neříkám, že vyléčíme všechny, asi 20 procent lidí s vysokým tlakem nereaguje a my zatím nevíme proč. Nicméně je to velmi efektivní metoda, která úplně změnila náhled na léčbu těžko řešitelných pacientů s vysokým tlakem,“ shrnul lékař.

O zkušenostech s ověřováním renální denervace při léčbě vysokého tlaku a jejím využití i pro další indikace informovali čeští lékaři tento týden na výroční konferenci Evropské kardiologické společnosti v Mnichově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?