Republikánský politik řekl, že početí při znásilnění je Boží vůlí

25. 10. 2012 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney se v úterý distancoval od výroků republikánského uchazeče o Senát Richarda Mourdocka, podle něhož je Boží vůlí, i když je život počat při znásilnění.


Mourdock, který kandiduje do Senátu za stát Indiana, v úterý v televizní debatě se svými oponenty řekl, že „i když život začne v hrozné situaci znásilnění, je to něco, co Bůh zamýšlel“. Podle něj je jedinou výjimkou, kdy by souhlasil s potratem, je ohrožení života matky.

Výrok vyvolal kritiku jeho demokratického rivala Joe Donnellyho. Necelé dva týdny před volbami ho ale odmítla i mluvčí Romneyho kampaně Andrea Saulová. „Guvernér Romney nesouhlasí s výroky Richarda Mourdocka, které neodrážejí jeho názory,“ řekla Saulová. Romney přitom v pondělí začal vysílat v Indianě spoty na podporu Mourdocka.

Otázka potratů rozděluje americkou politickou scénu. Většina republikánských politiků je proti umělému přerušení těhotenství, včetně Romneyho, který by udělal výjimku jen v případě znásilnění, incestu a ohrožení života matky. Chce revidovat rozhodnutí nejvyššího soudu z roku 1973 legalizující v USA potraty a chce, aby o legálnosti interrupcí rozhodovaly jednotlivé státy.

Demokratický prezident Barack Obama v kampani tvrdí, že Romney zastává v těchto záležitostech extrémní postoje. V pondělní debatě řekl, že by Romney chtěl vrátit Spojené státy v sociálních záležitostech do 50. let.

Mourdock je oblíbencem radikálního hnutí Tea Party a v republikánských primárkách porazil dlouholetého umírněného senátora Richarda Lugara. V jinak spolehlivě republikánské Indianě je souboj o senátorské křeslo nyní vyrovnaný, když podle posledního průzkumu vede o dva procentní body demokrat Donnelly.

Podobná situace je v senátorských volbách i ve státě Missouri, který také spíše tíhne k republikánům. Zde byl jasným favoritem republikánský kandidát Todd Akin až do srpna, kdy řekl v televizním rozhovoru, že ženské tělo umí při „legitimním znásilnění“ zabránit otěhotnění. Odsoudili ho demokraté i republikáni. Akin se omluvil, ale odmítl se vzdát kandidatury a nyní v průzkumech zaostává za demokratickou kandidátkou Claire McCaskillovou o šest procent.

Republikáni potřebují získat čtyři senátní křesla, aby v kongresové komoře dosáhli většiny. Začátkem listopadu se v USA volí nejen prezident, ale také část Kongresu a řada guvernérů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?