Řešením výpadků léků na trhu jsou podle výrobců levnější generika

12. 5. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Řešením výpadků léků na českém trhu jsou podle firem generika, tedy levnější náhrady drahých originálů. Lékárnická komora využití generik podporuje, v případě nedostupnosti originálního léku nabízí lékárník běžně pacientovi levnější náhradu.


Podle lékárenských řetězců lze řešit výpadky některých léků také individuální přípravou v lékárnách.

Výpadky jsou nejčastěji způsobeny tzv. reexporty, tedy prodejem originálních léků určených pro české pacienty do zahraničí. Distributoři na tom vydělají, protože v Česku koupí lék levněji, než ho pak v cizině prodají. Ročně se v Česku distribuují léky za 70 miliard korun, z toho přípravky až za pět miliard končí v cizině. Generika ale mají podíl na těchto reexportech jen pět procent.

Podle České asociace farmaceutických firem (ČAFF) však nejsou reexporty jediným viníkem nedostatku vybraných léčiv na trhu. K výpadkům dochází stejnou měrou například z důvodu nutných inovací výrobních procesů nebo kvůli snižování zdravotnických rozpočtů.

Novela schválená vládou, kterou nyní projednávají sněmovní výbory, zavádí sankce až 20 milionů korun nebo zákaz činnosti pro distributory až na dva roky. Ministerstvu zdravotnictví umožní reagovat neprodleně už na hrozící výpadek, dosavadní úprava umožňuje zakročit až při skutečných výpadcích. Nedostupnost léků řešilo ministerstvo několikrát, vydalo například zákaz reexportu léků Antabus, Actilyse a Novomix Flexpen.

„Pokud vypadne originální přípravek, lékárník pacientovi vysvětlí a lék zamění,“ řekl ČTK prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Díky tomu na pacienty podle něj velká část reexportů nedopadá. Záměna není možná například u epileptiků či parkinsoniků, u nich musí lék i dávkování vždy určit lékař.

Problém podle Chudoby je ale v tom, že lékaři a lékárníci se dozvídají o výpadcích pozdě nebo vůbec. Kdyby lékaři dostali informaci o výpadku i délce jeho trvání včas, psali by rovnou pacientovi ty léky, které na trhu jsou. Lékový ústav chystá nový systém rychlého a přehledného informování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?