Resort podpořil lázeňství memorandem a půlmiliardou

22. 7. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V polovině července bylo podepsáno Memorandum Ministerstva zdravotnictví ČR, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, Svazu zdravotních pojišťoven ČR a Svazu léčebných lázní ČR. Memorandum deklaruje vzájemnou aktivní spolupráci při podpoře českého lázeňství.


Strany se v memorandu zavázaly, že budou dbát na to, aby lázeňská rehabilitační péče byla poskytována včas a kvalitně, neboť znamená doléčení pacienta po úrazu nebo operaci, zlepšení stavu chronických nemocí nebo zabránění vzniku či zmírnění rozsahu invalidity a nesoběstačnosti.

Memorandum dále připomíná, že péče s využitím přírodních léčivých zdrojů je v mnoha případech efektivní a nezbytnou součástí léčebného procesu. Všechny zúčastněné strany se zavázaly, že zajistí, aby lázeňská léčebně rehabilitační péče byla poskytována včas a kvalitně.

„Jsem rád, že jsme se shodli na tom, že tradici českého lázeňství musíme u nás udržet a podporovat jeho další rozvoj,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a připomněl, že úspěšná lázeňská rehabilitace znamená dřívější návrat do plnohodnotného života, u chronických případů pak zlepšení stavu či zmírnění následků, svou roli hrají lázně i prevenci řady onemocnění.

Novela přidá půl miliardy

Podpis memoranda následoval jen pár dnů poté, co zkráceným připomínkovým řízením prošla novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by měla lázním přiřknout ročně půlmiliardy, o niž lázně přišly tzv. lázeňskou vyhláškou z roku 2012. Ta krátila pobyty v lázních na tři týdny a omezila opakované pobyty.

Po vydání omezující vyhlášky žádalo o poukazy méně pacientů, lékaři pobyty méně vypisovali a revizní lékaři méně schvalovali. Kritická pro lázně byla první polovina roku 2013. Zdravotní pojišťovny vyzvaly lékaře, ať poukazy píšou, a pacienty, ať o lázně žádají, protože jim na účtech zůstaly peníze, které na tuto péči vyčlenily.

Od ledna 2015 opět na 28 dní

Podle vyhlášky platné do konce roku se v lázních léčí zhruba stovka nemocí rozdělených do 11 indikačních skupin. Základní pobyt trvá u dospělých 21 dní, u dětí a dorostu 28 dní, opakovaný pobyt u dospělých 21 dní, u dětí a dorostu 28 dní.

Novela zákona o veřejném pojištění, která by měla začít platit od ledna 2015, prodlužuje pobyt u vybraných indikací v komplexní péči na 28 dní, u příspěvkové péče na 21 dnů a u opakovaných pobytů na 14 dní. Navýšení výdajů o půlmiliardy korun zohlední od roku 2015 zdravotní pojišťovny ve svých zdravotně pojistných plánech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?