Resort zdravotnictví čerpal z EU loni 730 milionů, nic nevrací

4. 1. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví získalo loni z evropských fondů zhruba 729,6 milionu korun. V lednu k nim přibude dalších skoro 82 milionů. Téměř 90 procent dotací se už přidělilo konkrétním projektům.


ČTK to řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Podle něj se v resortu zdravotnictví dosud žádné peníze kvůli porušení rozpočtové kázně Bruselu vracet nemusely.

Do problémů se nyní dostalo kvůli evropským dotacím ministerstvo školství. Hrozí mu, že by mu EU mohla proplácení peněz ze svých fondů dočasně pozastavit. Podle Sršně ministerstvo zdravotnictví ale takové problémy nemá.

„Jsme v čerpání peněz jedni z nejúspěšnějších. V současné době zaujímá ministerstvo zdravotnictví prvenství mezi dalšími ministerstvy. Je mezi nimi dlouhodobě nejrychleji čerpajícím subjektem,“ uvedl Sršeň. Peníze z integrovaného operačního programu se používají na investice do vysoce specializované péče, a to třeba do traumatologických a onkologických center.

Letos a v příštím roce se ministerstvo chystá vyčerpat z evropských fondů téměř 3,14 miliardy korun. Pokud se to podle mluvčího podaří, završí se tak celá přidělená suma. Ta činí 6,5 miliardy korun.

Sršeň uvedl, že ministerstvo si nastavilo efektivní řízení a kontrolu, takže by získávání peněz z evropských fondů mělo být bezproblémové. Riziko vracení vyplacených prostředků se pak díky vlastním „kontrolním prvkům“ nad rámec evropských pravidel výrazně snižuje, míní Sršeň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?