Restrukturalizace španělského zdravotnictví

10. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Španělsku se čekací listiny prodlužují. Dnes čeká španělský pacient v průměru 56 dní na operaci a situace se stále zhoršuje. Španělské organizace pacientů protestují, nemocnice mají pocit bezmocnosti...


Ve Španělsku se čekací listiny prodlužují. Dnes čeká španělský pacient v průměru 56 dní na operaci a situace se stále zhoršuje. Španělské organizace pacientů protestují, nemocnice v důsledku nové zdravotnické reformy spojené s narůstajícími správními povinnostmi mají pocit bezmocnosti.

Španělské zdravotnictví se v současné době nachází ve fázi restrukturalizace. Vyhlášeným cílem ministryně zdravotnictví Celie Villabosové je decentralizace. Místní správy se mají podílet více než dosud na organizování zdravotní péče o občany. Vláda v Madridu se uvolila odevzdat místním správám 33 procent z daňových příjmů, 35 procent z DPH a 40 procent daňových příjmů z prodeje alkoholu, tabákových produktů, aut a elektřiny. Jako protislužbu jsou místní správy povinny zabezpečovat svým občanům zdravotní služby.

S touto decentralizací byli pacienti původně spokojeni. Vždyť státní španělské zdravotnictví (Instituto Nacional de la Salud) dlouhou dobu platilo jako těžkopádný a byrokratický přelud. Bohužel decentralizace se ukázala jako daleko složitější, než se původně předpokládalo. Počet kolem 135 000 nemocničních lůžek přibližně v 800 nemocnicích se ukázal jako nedostatečný a čekací doby se znovu prodlužují.

Teprve nedávno, aby místní zdravotní správy postavila na nohy, španělská vláda uvolnila dalších 1,8 miliard Euro. Dodatečná finanční pomoc se však na zlepšení dosud neprojevila. Průzkum veřejného mínění ukazuje, že nespokojenost voličů roste.

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?