Reuters: Život v míru staví Angolu před výzvu nešíření viru HIV

17. 10. 2006 6:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř každé ráno se Pierre-Francois Pirlot prochází v Luandě po promenádě na pobřeží Atlantského oceánu. Ale narozdíl od desítek ostatních chodců to nedělá pro vlastní zdraví. Cestou rozdává kondomy, píše agentura Reuters...


Luanda -

Pirlot je šéfem rozvojového programu OSN v Angole. Během hodinové vycházky rozdá na 1000 prezervativů zájemcům, kteří ho o ně poprosí. Toto není součást programu světové organizace, ale jeho osobní příspěvek k boji proti šíření nákazy HIV v této zemi na jihozápadě Afriky.

„Po kondomech je poptávka a lidé si uvědomují, jak důležité je jejich používání. Tak proč je v tom nepodporovat, říká Pirlot.

Oficiální statistika z roku 2004, která vychází z testů provedených na 12.400 těhotných žen, říká, že virem HIV je v Angole nakaženo 2,8 procenta populace. A to je nízké číslo v regionu, kde některé státy připouštějí, že HIV pozitivních je až 40 procent dospělé populace.

Téměř tři desetiletí trvající občanská válka zničila většinu angolské infrastruktury, ale zdravotní odborníci upozorňují, že ozbrojený konflikt zřejmě tlumil rozšíření smrtelné infekce, která kosí řady obyvatelstva v mnoha afrických zemích. Angolské ministerstvo zdravotnictví nicméně varuje, že mír a rozvoj přináší chorobu i do míst, kde se dříve nevyskytovala. V provinciích hraničících s okolními státy je virem HIV nakaženo čtyři až devět procent dospělých osob.

Angolské úřady po skončení občanské války v roce 2002 často mluvily o příležitosti zkrotit šíření nemoci. Většina expertů se shoduje v tom, že nějaký čas ještě zbývá, ale že život v míru postavil zemi před nové výzvy.

„Chudoba se časem zmenší a lidem se začne žít lépe,“ říká José Van Dunem z ministerstva zdravotnictví. „Ale na druhou stranu to znamená, že lidé budou více cestovat, a pohlavně přenosné nemoci se proto budou šířit snadněji. A s tím se v budoucnu budeme muset snažit vypořádat,“ dodává.

Angolská populace je velice mladá. 70 procent jejích obyvatel je mladších 24 let. A to je skupina nejvíce ohrožená nákazou HIV.

Z výzkumu, který v roce 2003 mezi 10.000 Angolany ve věku mezi 15 a 24 lety provedl dětský fond OSN UNICEF, vyplynulo, že 43 procent z nich mělo první pohlavní styk, když jim bylo 15 let a více než dvě třetiny z nich se při něm nechránily. Přibližně 90 procent dotázaných mladých tehdy nedokázalo říci, jak zabránit šíření viru HIV. Jen 35 procent vědělo, že ochránit je mohou kondomy.

I když válka v infrastruktuře zanechala nesmazatelné stopy, bezplatná antiretrovirální léčba, která o několik let dokáže oddálit propuknutí choroby AIDS a prodloužit tak aktivní život nakaženého, je nyní dostupná v několika nemocnicích v Luandě a některých provinciích. Vláda chce do konce roku léčbu zpřístupnit po celé zemi.

„V uplynulých třech letech se udělal kus práce,“ říká Erna Van Goorová z mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. „Ale zavádění účinných programů na boj s HIV neznamená jen zásobovat nemocnice antiretrovirálními léčivy. Je třeba vytvořit komplexní balíček, který obsahuje vzdělávání, informování a prevenci,“ vysvětluje.

Součástí vládního programu je distribuce kondomů zdarma. Ale distribuční kanály ne vždy vedou tam, kde by to bylo opravdu potřeba.

„Kondomy by měly být dostupné v supermarketech, na diskotékách, v restauracích. Všude tam, kde se pije alkohol,“ říká Gabriela Cohenová, která se podílí na projektu proti AIDS dětského fondu UNICEF.

Šestapadesátiletý Pirlot již rok a půl rozdává kondomy, které dodává celá řada mezinárodních organizací, například Fond OSN pro otázky populace, USAID nebo Globální fond pro AIDS. Zjistil, že v hlavním městě Luandě je povědomí o rizicích HIV vysoké, ale nedostává se kondomů.

Pirlot, který pro OSN pracuje již 30 let, rozdává kondomy rybářům, pouličním obchodníkům, prostitutkám, zaměstnancům benzinových pump nebo policistům. Mezi obyvateli angolského hlavního města je už znám. Když jde ulicí a uvidí ho skupinka mladých mužů, ihned se k němu vrhnou, radostně křičí „Aleluja!“ a natahují ruce.

„Myslím si, že nám nezbývá mnoho času,“ hodnotí Pirlot. Tvrdí, že dokud je míra výskytu infikovaných relativně nízká, je třeba kondomy doslova zaplavit trh. Domnívá se, že pokud se taková příležitost naskýtá, je třeba jí využít.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?