Rezervy ve zdravotnictví? Na lécích v miliardách korun

13. 1. 2012 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
V pravidelném zpravodajském pořadu Rádia Impuls, který moderuje Václav Moravec, to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger.


Už třináct dní si jako pacienti můžeme zvolit lepší péči a připlatit si za ni. Do nadstandardu patří zatím osmnáct položek, některá očkování, lehčí sádry a oční čočky. V lékárnách si také už deset dní platíme jen 30 korun za celý recept. Od1. ledna se také zvedly a měly by se zvednout platy zdravotníkům, a to o 6,25 procenta.

Jakou ještě vidíte rezervu po první fázi reformy zdravotnictví, která už dopadla na pacienty a která platí od prosince? Kolik je ještě možné ve zdravotnictví ušetřit?

Vidím to ve výši pěti až šesti miliard korun. Třeba v lékové politice se připravují výběrová řízení pro některé generické preparáty a zdá se, že je tu prostor půl miliardy na první vyzkoušení a možná potom ještě další. Stále je možno realizovat ještě lépe výběrová řízení, ale pak se prostě vyvíjejí ceny a vyvíjí se efektivita. Ceny letí dolů, efektivita výroby se zvyšuje. A samozřejmě i lékaři musí pracovat na tom, aby léčili racionálněji. Léta se mluví o tom, jak se předepisují zbytečně léky, jak je pacienti vyhazují. Takže všechno toto má v ruce nejenom ministerstvo zdravotnictví, ale i Česká lékařská komora.

Ministerstvo zdravotnictví chce pacientům vyhláškou zajistit péči lékařů a sester s odpovídající kvalifikací a zkušenostmi a že jich bude dostatek. Pane ministře, vše jste konzultovali s Českou lékařskou komorou, ovšem ta tu vyhlášku zpochybnila. Říká, že stanovené počty odborníků jsou prý tak nízké, že je to, citujme slova Milana Kubka, „ruská ruleta s životy pacientů“.

Terminologie, kterou používá pan prezident Kubek, by se hodila spíše někam na pouť než do seriózní debaty. My jsme tu vyhlášku předložili do vnějšího připomínkového řízení, ke kterému teď jde, s rozporem s Českou lékařskou komorou, ale není to nic nového. Rozpor trvá asi pět let.

Připouštíte, že počty odborníků jsou nízké, že pacientům se nebude dostávat kvalitní péče?

Ne, já to absolutně nepřipouštím. Vyhláška je koncipovaná jako minimální počty. Když je někde oddělení, kde jsou lehcí pacienti, tak na ně je to vykalkulováno. Jestliže tam budou pacienti těžší, je to potom na zodpovědnosti lékařů, šéfa oddělení a ředitele příslušné nemocnice, aby počet lékařů zvýšil. My prostě neumíme napsat vyhlášku, která by vzala v potaz všechny možné situace a všechny možné kombinace pacientů a jejich nemocnic. Takže ta vyhláška je úmyslně koncipovaná jako minimální a nepodkročitelná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?