Negativní Rh faktor může představovat riziko v druhém těhotenství. Jaká je prevence?

23. 11. 2021 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Rh faktor je jedním z antigenů, který se nachází v červených krvinkách. Pokud tento protein v krvi není, což nebývá příliš časté, znamená to, že jste Rh negativní. Testování Rh faktoru během těhotenství se využívá k ověření, zda existuje možnost, že krev matky a dítěte nebude kompatibilní. Pokud je nastávající matka Rh negativní a její dítě je Rh pozitivní, krev ženy může produkovat protilátky. U prvního dítěte k tomu běžně nedochází, riziko však nastává u druhého těhotenství. Jaké hrozí komplikace a jak jim předcházet?



Co je Rh faktor?

Rhesus faktor neboli faktor Rh byl u člověka objeven až po druhé světové válce, přičemž své jméno získal po opici Macaccus rhesus, u níž byl poprvé nalezen. Jedná se o dědičný protein, který se vyskytuje v červených krvinkách. Pokud tento protein máte ve své krvi, jste Rh pozitivní. Pokud ve vaší krvi tento protein chybí, jste Rh negativní.

Být Rh negativní však není příliš obvyklé, neboť ho obvykle mívají jedinci, jejichž oba rodiče mají rovněž Rh-. Rh plus je tedy výrazně častější krevní skupina. Mít krevní skupinu Rh mínus neznamená, že by s vámi nebylo něco v pořádku a obvykle to nijak neovlivní vaše zdraví. Může to však mít vliv na vaše těhotenství.

Dítě může zdědit Rh faktor od kteréhokoli z rodičů, a stane-li se, že miminko bude Rh pozitivní, může dojít k tzv. Rh nekompatibilitě a následné imunologické reakci. V takovém případě bude vaše těhotenství vyžadovat zvláštní péči. Zejména pokud se jedná o druhé těhotenství. Vyšetření Rh faktoru ovšem bývá součástí prvotrimestrálního screeningu, který vám lékař doporučí v rámci těhotenských prohlídek.

Jaký má vliv na Rh faktor dědičnost?

Váš Rh faktor je určen antigenem, což je látka bílkovinné povahy, která se nachází na vašich červených krvinkách. Zda jste Rh pozitivní, nebo Rh negativní, se tedy pozná podle toho, zda máte či nemáte antigen Rhesus D (RhD antigen) ve vašich červených krvinkách.

Rh status se dědí od vašich rodičů nezávisle na jejich krevní skupině. Pokud zdědíte dominantní RhD antigen od jednoho nebo obou svých rodičů, pak jste Rh+ podobně jako přibližně 80 % zbylé populace. Pokud nezdědíte Rhesus D antigen od žádného z rodičů, pak jste Rh-. To se stává asi jen dvaceti lidem ze sta.

Existuje velmi malá pravděpodobnost, že dítě bude mít Rh faktor mínus, přestože je jeden nebo oba rodiče Rh pozitivní. Nicméně i to se stát může.

Jak zjistit Rh faktor?

Naprostá většina lidí nezná svoji krevní skupinu, natož potom Rh faktor. Pokud to totiž váš zdravotní stav z nějakého důvodu nevyžaduje, není to pro vás důležité. Běžně se krevní skupiny i Rh faktor testují ve chvíli, kdy jdete darovat krev. Chcete-li znát tyto údaje a zároveň udělat něco dobrého pro ty, kteří to potřebují, a nejste těhotné, můžete se stát dárcem. Další možností je podstoupit vyšetření v transfúzních laboratořích, za které zaplatíte 200 až 700 Kč.

Jak zjistit Rh faktor v těhotenství?

Darování krve v období těhotenství rozhodně nepodstupujte. Nejen že vaše tělo v tuto chvíli potřebuje veškerou krev, kterou pumpuje žilami, aby vyživovalo vaše miminko, ale tento test je běžnou součástí těhotenského testování, které je ženám nabízeno. V prvním trimestru vás tedy kromě ultrazvukového vyšetření čeká odběr vzorku krve, který bude mimo jiné testován na Rh faktor.

Rh faktor negativní a těhotenství

Během těhotenství mohou nastat problémy, jestliže jste Rh mínus a vaše dítě je Rh plus. Běžně se ovšem vaše krev v těhotenství s krví vašeho dítěte nemísí. Z toho vyplývá, že při prvním dítěti by negativní Rh faktor v těhotenství neměl představovat žádný problém. Malé množství krve miminka se však může dostat do kontaktu s vaší krví během porodu, případně v průběhu těhotenství při krvácení nebo poranění břicha.

Pokud jste tedy Rh- a vaše dítě je Rh+, vaše tělo může po vystavení červeným krvinkám dítěte produkovat proteiny, takzvané Rh protilátky. To se zpravidla projeví při dalším těhotenství, jelikož váš organismus začne produkovat velké množství protilátek až po porodu.

Rh faktor negativní v druhém těhotenství

U druhého těhotenství může vaše tělo produkovat velké množství Rh protilátek. Organismus může začít ničit červené krvinky dítěte a způsobit mu hemolytické onemocnění.

Důsledkem tak může být chudokrevnost, těžká novorozenecká žloutenka nebo případně i poškození mozku. Výjimečně může dojít i k potratu nebo úmrtí plodu v děloze. Dnes už naštěstí existují postupy, jak těmto zdravotním komplikacím předejít.

Prevence Rh nekompatibility v těhotenství

Pokud výsledky testů prokáží, že jste Rh negativní, po porodu lékaři odeberou vzorek krve vašeho miminka z pupečníku. Bude-li zjištěna nekompatibilita mezi vaší krví a krví novorozence, tedy že dítě bude Rh pozitivní, bude vám po porodu podána injekce imunoglobulinu.

Ten zabrání tvorbě protilátek v dalším těhotenství. Imunoglobulin lékař může podat ženě také v případě, že mohlo dojít ke kontaktu krve matky a plodu při:

Zdroje: redcrossblood.org, porodnice.cz, stanfordbloodcenter.org, mayoclinic.com, berlička.cz, babyonline.cz, cpzp.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?