Rijád prý potvrdil čtyři nové případy nákazy koronavirem

14. 5. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Saúdská Arábie potvrdila čtyři nové případy nákazy novým druhem koronaviru na východě země. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom v pondělí informovala státní média.


Saúdskoarabská tisková agentura uvedla, že jednoho z nově nakažených zdravotníci po léčbě již propustili. Další tři ale zůstávají v nemocnici.

Rijád v neděli oznámil, že od rozpoznání choroby v minulém roce bylo v zemi celkem registrováno 24 případů nákazy; 15 nakažených zemřelo. Pokud jde o nejnovější případy výskytu choroby ve Východní oblasti, zde má Rijád 15 potvrzených případů nákazy; devět pacientů nepřežilo.

Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest (SARS). Šíří se kapénkami při kýchání. Při epidemii SARS v roce 2002 se nakazilo asi 8000 lidí a zhruba desetina z nich zemřela.

Nový druh koronaviru infikoval lidi i v Kataru, Jordánsku nebo Pákistánu. Odtamtud nákazu přivezli cestovatelé i do Evropy, konkrétně do Německa a Francie. V březnu bylo ohlášeno úmrtí v Mnichově, přičemž postiženou osobou byl muž ze Spojených arabských emirátů. V Paříži byl s vážnými potížemi hospitalizován jeden člověk, který se nakazil v Dubaji. Muž sám navíc nakazil na pokoji spolupacienta, který je nyní na jednotce intenzivní péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?