Roche je kvůli mimořádným výdajům v rekordní ztrátě

26. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Švýcarská farmaceutická společnost Roche Holding AG skončila loňský rok s rekordní čistou ztrátou 4,03 miliardy švýcarských franků. Důvod? Společnost má vysoké odpisy a mimořádné náklady...


BASILEJ - Švýcarská farmaceutická společnost Roche Holding AG skončila loňský rok kvůli vysokým odpisům a mimořádným nákladům s rekordní čistou ztrátou 4,03 miliardy švýcarských franků (2,97 miliardy USD). Vyplývá to z údajů, které společnost zveřejnila.

Bez zahrnutí mimořádných položek čistý zisk klesl o 17 procent na 3,81 miliardy franků. Na propadu se podílel pokles finančních příjmů a vyšší daně. Provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek stoupl o 12 procent na 4,97 miliardy franků.

Tržby druhé největší farmaceutické společnosti ve Švýcarsku stouply o tři procenta na 26,55 miliardy franků.

Náklady na soudní řízení

Firma loni zaúčtovala mimořádné výdaje 1,77 miliardy CHF na pokrytí nákladů spojených se soudním řízením kvůli dohodě o cenách vitaminů na trhu v USA. Vlivem ztrát investičního portfolia pak společnost odepsala 5,19 miliardy franků.


Pacienti s AIDS zaplatí za nový lék rekordně vysokou cenu - ČTĚTE ZDE

Celkový prodej léčiv v místních měnách se zvýšil o devět procent, u léků na předpis dokonce o deset procent.

Firma očekává, že její dvě hlavní divize, tedy divize výroby léčiv a divize diagnostických zařízení, zažijí v letošním roce dvouciferný procentní růst tržeb i provozního zisku v místních měnách. Provozní marže má zůstat stabilní na 18,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Nový lék proti AIDS

Roche je výrobcem nového účinného přípravku Fuzeon na léčbu nemoci AIDS. Fuzeon je první produkt nové třídy léků AIDS, známých jako inhibitory fúze. Dosavadní léky fungují uvnitř buňky napadené HIV, zatímco Fuzeon zabraňuje viru HIV, aby napadal zdravé imunitní krvinky.

Cena Fuzeonu na evropském trhu bude podle zprávy Roche 18.890 eur ročně, to znamená, že lék přijde asi na 52 eur denně. Je to více než dvojnásobek ceny dosavadních třídy léků AIDS, známých jako inhibitory fúze.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?