Ročně vyhledá lékaře kvůli poruchám příjmu potravy asi 4000 lidí

29. 6. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyplývá to z informací Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Mentální anorexie a bulimie postihují především dívky, záchvatovité přejídání bez zvracení bývá problémem u obou pohlaví.


„Anorexie je stejně nebezpečná jako rakovina, protože když se nepodchytí včas, tak u většiny lidí končí smrtí,“ řekla dnes na setkání s novináři modelka a Česká Miss 2008 Eliška Bučková, která si touto poruchou příjmu potravy prošla. Natočila tříminutové video, ve kterém o své nemoci otevřeně mluví.
Podle ní je mezi modelkami až 80 procent těch, které trpí anorexií, tedy odmítáním jídla, nebo bulimií, kdy se střídá přejídání s vyvoláváním zvracení či průjmu. „Má to tak většina dívek. A kdo tvrdí, že to tak není, ten lže,“ dodala 180 centimetrů vysoká dívka, která měla v době nemoci váhu pod 50 kilogramů.

V roce 2013, ze kterého pocházejí poslední dostupná data, bylo s poruchou potravy léčeno 3824 pacientů. Téměř třetina z nich byla ve věku 15 až 19 let a osm procent mladších 14 let. Přímo v psychiatrických lůžkových zařízeních se léčilo asi 330 z nich. Jejich počet ale klesá, v roce 2007 se léčilo 439 osob.

Nejvíc ambulantních pacientů na 100.000 obyvatel kraje bylo v Praze, Pardubickém, Olomouckém a Jihomoravském kraji. Mezi pacienty v psychiatrických ambulancích tvoří poruchy příjmu potravy asi dvě procenta diagnóz.

Počty lidí, kteří se snaží poruchu příjmu potravy řešit bez pomoci lékaře, ale mohou být mnohem vyšší. „Nemůže to být konečné číslo. Klienti, kteří chodí k nám, často říkají, že k žádnému lékaři nedochází,“ uvedla Jana Sladká, ředitelka Centra Anabell, které s pacienty s poruchami potravy pracuje. Lůžková lékařská pracoviště jsou v současné době tři, například v Brně se na tříměsíční léčbu na jednom z šesti lůžek čeká půl roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?