Rodiče prvně rozhodnou o vakcíně

7. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od Nového roku mají rodiče poprvé možnost vybrat očkovací látku pro povinné očkování svých dětí proti infekčním chorobám. To u nás ještě nikdy nebylo možné...


Převratnou změnu umožnila novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Pokud se však rodiče pro moderní a šetrnější vakcínu rozhodnou, zaplatí zhruba tisíc korun.

„Až dosud v prvním roce věku dítěte se ze zákona povinně a bezplatně očkuje čtyřkombinací proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a hemofilové infekci, která napadá mozek a způsobuje otok hrtanové příklopky, což může vést k udušení dítěte,“ řekla včera Právu doktorka Hana Cabrnochová, předsedkyně odborné společnosti praktických dětských lékařů.

Bez vedlejší reakce

Jak vysvětlila, v případě dávivého kašle ale vakcína obsahuje tzv. buněčnou složku, která způsobuje víc vedlejších reakcí.

„Některé děti mají i vysoké horečky. Nová vakcína v případě dávivého kašle má už tzv. nebuněčnou složku, která je šetrnější a prakticky se po ní vedlejší reakce nevyskytují. Rodiče mohou touto nejmodernější vakcínou dát dítě očkovat, zaplatí však zhruba tisíc korun,“ dodala doktorka Cabrnochová.

Hlavní hygienik republiky Michael Vít současně upozornil, že oba druhy vakcíny navodí stejnou imunitu.

„Do poloviny roku budou připraveny nové očkovací programy, které už budou s těmito moderními vakcínami počítat. Vláda pak rozhodne, odkdy se s nimi bude očkovat. Předpokládám, že to bude od příštího roku,“ řekl Vít.

Nové vakcíny jsou dražší. Jestliže stát na povinné očkování pro sto tisíc dětí ročně nyní vydává asi 300 miliónů korun, nově by to bylo zhruba 450 miliónů. A právě než tuto změnu vláda schválí, mají rodiče, pokud novou vakcínu chtějí, možnost ji zaplatit.

Brzy se představí šestinásobná vakcína

Na českém trhu už je registrována ale i tzv. hexavakcína, kdy jedna injekce ochrání dítě dokonce proti šesti nemocím najednou. Kromě zmíněných čtyř navíc ještě proti obrně a žloutence, vůči nimž se dosud očkuje zvlášť.

I tuto vakcínu budou moci rodiče během několika měsíců vyžadovat. „Problém je zatím v tom, že vakcínu proti obrně nyní dostávají děti na lžičku a spolknou ji. Tak je to i psáno ve vyhlášce. V hexavakcíně by ji dostávaly injekčně. Chceme, aby právníci řekli, zda by nešlo o porušení zákona, pokud by se rodič pro tuto supermoderní vakcínu rozhodl,“ uvedla Cabrnochová.

Dokud právníci nerozhodnou, hexavakcínou nemohou lékaři očkovat. Také ještě ani není stanoveno, kolik by rodič za ni zaplatil.

Hexavakcína je to nejšetrnější v povinném očkování, co může být. Jestliže nyní pro povinné očkování v prvních dvou letech je zapotřebí deset aplikací očkovacích látek (6 injekčních vpichů a 4 dávky na lžičku), nově by to byly pouze tři injekce.

Proti žloutence A i B

Třetí novinkou je, že od Nového roku rodiče mohou nechat své dítě očkovat kombinovanou vakcínou proti žloutenkám typu A (nemoc špinavých rukou) a B (přenáší se krví).

Až dosud se povinně bezplatně očkuje proti žloutence typu B v prvních měsících života. Proti žloutence typu A se povinně neočkuje. Nyní se rodiče mohou už v jednom roce věku dítěte rozhodnout pro kombinovanou vakcínu. Tři dávky stojí asi dva tisíce korun.

„Očkováním ročně ochráníme v Česku zhruba sto tisíc dětí, které by se jinak mohly nakazit infekční chorobou, a zachráníme 500 dětských životů. To jsou přesvědčivé důkazy pro povinné očkování,“ zdůraznil hygienik Vít

VÁCLAV PERGL, Právo, 7.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?