Rodit v Česku? Zatím spíše stres

1. 12. 2006 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Porod je pro ženu i rodinu zásadní událost. Jenže rodit v Česku je skoro o strach. Těhotné ženy jsou nuceny k nadbytečným vyšetřením, porodnice nerespektují jejich přání a práva a do porodu se nepřirozeně zasahuje. Tak současnou situaci vidí organizace Hnutí za aktivní mateřství, Unie porodních asistentek a sdružení Porodní asistence...


Praha - „Jak se porody přesunuly do nemocnic, stal se z nich rutinní výkon, technická operace,“ říká Ivana Königs marková z Unie porodních asistentek.

„Světová zdravotnická organizace vydala doporučení, jak má normální porod vypadat. V Česku neexistuje ani jedna porodnice, která by je naplňovala,“ kritizuje. Podle organizací je v Česku zvykem do porodu silně zasahovat. Máme zbytečně velké procento císařských řezů, zbytečně často jsou ženy nastříhávány nebo užívají chemické prostředky. Málo se dbá na vlastní názor rodičky. „Velká část matek přichází do porodnice nepřipravená a čeká, že z ní dítě nějak vyoperují. Až prvním porodem zjistí, že porod je jejich práce a že narazí na mnoho křižovatek. Rozhodovat se ale musí samy, ne aby za ně porodnice rozhodla vše už dopředu,“ říká Petra Sovová z Hnutí za aktivní mateřství.

Důležité je přátelské prostředí, kdy má rodička kolem sebe své blízké a nevystřídá se kolem ní až 60 lidí z personálu, jak tvrdí organizace. Lékaři souhlasí s tím, že české porodnictví se má kam vyvíjet. Konkrétní čísla ale vidí jinak. „Sen celého porodnictví jsou nemocnice, kde se ženy budou cítit jako doma. Jsme šťastní, když získáme nové moderní vybavení. Problém je, že peníze schází,“ uvádí primář gynekologickoporodnické kliniky Fakultní nemocnice Motol Roman Chmel. „Neděláme ovšem žádné zákroky, které nejsou potřeba. To je nesmysl. Porodní asistentky jsou kolem maminky dvě až tři a k tomu jeden lékař,“ oponuje. Zvyšující se počet císařských řezů ale potvrzuje. „U nás je to jen kolem dvaceti procent. Světový vývoj jde ještě dál: v USA mají kolem 35 procent. Nepovažuji to za dobré, ale je to rozhodnutí žen. Nechtějí rodit přirozeně,“ vysvětluje Chmel.

VERONIKA FORKOVÁ, Střední Čechy

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?