Roithová: Při asistované reprodukci se často plýtvá s léky

25. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze všeobecného zdravotního pojištění je ročně vynaloženo zhruba čtvrt miliardy korun na 4500 výkonů asistované reprodukce. "V průběhu těchto tří pokusů se však zachází s léky v hodnotách tisíců korun velmi nehospodárně," říká senátoka Zuzana Roithová...


PRAHA - Ze všeobecného zdravotního pojištění je ročně vynaloženo zhruba čtvrt miliardy korun na 4500 výkonů asistované reprodukce. Každá žena, která nemůže otěhotnět přirozenou cestou, má nárok na uhrazení tří cyklů, z nichž každý stojí průměrně 65 tisíc korun.

V průběhu těchto tří pokusů se však zachází s léky v hodnotách tisíců korun velmi nehospodárně. Uvedla to senátoka Zuzana Roithová.

Celkově zdravotní pojišťovny vynaložily loni na lékařskou péči 150 miliard korun. Plýtvání léky je podle nich poměrně rozšířeným jevem.

„Některé ženy nevypotřebují všechny léky a na druhou stranu ženy, které jich potřebují více, si je musejí přikupovat,“ uvedla Roithová, která je místopředsedkyní senátního zdravotnického výboru.

Po diskusi se ženami, které se s neplodností léčí, se proto rozhodla navrhnout změnu paušální úhrady tak, aby byla individuální.

Co se zbylými drahými léky?

„Mně se málem nedostávaly injekce, já bych si je musela doplatit, ale doma mi zbyly hormony, které se stříkají do nosu. A to jsou léky v hodnotě asi 7000 korun. Teď stojím před problémem, co s nimi,“ řekla na setkání potencionálních matek se senátorkou jedna z žen.

Lékaři je prý nazpět nechtějí, takže pokud je nechce vyhodit, zbývá jen nabídnout je jiné ženě, které naopak chybějí. Některé klientky center asistované reprodukce tak zaplatí v průběhu „plně hrazeného“ cyklu až 10 tisíc korun navíc ze svého.

Nemáme dost informací, říkají ženy

Ženám vadí i to, že pojišťovny neplatí například zmrazení embryí a že před rozhodováním o tom, zda absolvovat asistovanou reprodukci, nemají dostatek informací. Když se k tomu rozhodnou, tak zdaleka nevědí, co všechno budou muset absolvovat, jak je to časově a i finančně náročné, podotkla Roithová.

Dodala, že v termínu, kdy se na ministerstvu zdravotnictví sejde komise pro asistovanou reprodukci, hodlá uspořádat schůzku zástupců center, jejich klientek a zdravotních pojišťoven. Na ní by se měly všechny problémy a názory projednat.

Roithová navrhuje možnost hradit i další cyklus

Další změnou, kterou chce senátorka prosadit, je možnost hrazení i dalšího cyklu, pokud se žena po úspěšném absolvování tří pokusů a porodu dítěte rozhodne mít druhého potomka.

Zdravotní pojišťovny by to podle ní přišlo na 40 až 50 milionů korun ročně. „Pro zemi, která hledá všemi možnými způsoby, jak zvýšit porodnost, si myslím, že to není zas až tak vysoká finanční zátěž,“ konstatovala.

Čeští odborníci mají v oboru asistované reprodukce nadprůměrné výsledky ve srovnání s ostatní Evropou. Úspěšně otěhotní zhruba 30 procent žen, které potřebovaly jejich péči.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?