Roithová šéfuje nemocnici pod Petřínem

11. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Místopředsedkyně KDU-ČSL, exministryně zdravotnictví, senátorka a lékařka Zuzana Roithová se od prosince stane ředitelkou pražské Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského pod Petřínem...


Současná úspěšná ředitelka, právnička Iveta Golasová, která navíc vyhrála výběrové řízení, musí odejít. „Mohu potvrdit, že jsem se stala na jeden rok ředitelkou nemocnice. Funkce se ujmu od prosince,“ řekla Roithová Právu v pátek. „Není to zaměstnání, ale služba. Nebudu brát žádný plat. Nemocnice teď potřebuje pomoc, tak jí pomůžu,“ uvedla Roithová s tím, že pomoc bude spočívat v „jasném řízení“. Roithová sdělila, že k uvedenému datu odstoupí z funkce předsedkyně správní rady nemocnice.

Výběrové řízení jen formální

Na místo ředitele nemocnice bylo před několika měsíci vypsáno výběrové řízení. Přihlásilo se šest uchazečů. Roithová mezi nimi nebyla. Vlastní řízení proběhlo 21. října. Vítězkou se stala současná ředitelka nemocnice doktorka Iveta Golasová, která úspěšně vede nemocnici od dubna a podařilo se jí podstatně snížit třináctimiliónový dluh nemocnice. Zřizovatel nemocnice, Kongregace sester, na jeho výsledky nedbal. Šlo tedy jen o formální záležitost. „Na vítězství ve výběrovém řízení mám oficiální potvrzení. Jmenována, bez ohledu na toto řízení, byla senátorka Roithová. S tím nesouhlasím. Zvažuji odvolání,“ řekla Právu v pátek ředitelka Golasová. Dodala, že nikdo jí rozpor mezi výběrovým řízením a jmenováním Roithové nezdůvodnil. „Jen jsem se dověděla, že prý je třeba silné osobnosti, která tuto nemocnici povede.“ Pro část zaměstnanců nemocnice jmenování Roithové byla „neočekávaná zpráva“, pro další naopak „jistá už několik měsíců“.

Roithová: střet zájmů? Ne!

Roithová je kromě uvedených funkcí ještě předsedkyní senátního výboru pro zdravotnictví. Na dotaz, zda nepůjde o střet zájmů, řekla: „V žádném případě. Naopak. Veřejný činitel musí udržovat kontakty a rozumět tomu, co ovlivňuje. Já mám na starost zdravotnictví, a proto vnitřní znalost prostředí je důležitá.“ Na další dotaz, proč zřizovatel nevzal v úvahu výběrové řízení, Roithová uvedla, že to je záležitost Kongregace sester. „Ta nevybrala nikoho z účastníků a požádala mne, abych se funkce ujala.“ Názor matky představené se Právu nepodařilo zjistit, protože je v zahraničí. Roithová přiznala, že „bude muset některé činnosti omezit,“ aby se nemocnici mohla věnovat. Neuvedla však které, jen dodala, že „je zvyklá pracovat mnoho hodin denně“.

Václav Pergl, Právo, 9.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?