Rok od zavedení možnosti volby nadstandardu v českých nemocnicích

14. 6. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to rok, co pacienti získali možnost volby operatéra, lehčí sádry nebo kvalitnějších čoček, tedy nadstandard. Z ankety České televize v jihomoravských nemocnicích vyplývá, že ze smělých plánů je spíš propadák.


redaktorka: Loni na podzim musela Hildegarda Krupanská podstoupit náročnou operaci. Svůj život svěřila do konkrétních rukou lékaře Viléma Juráně, byla první, kdo této možnosti v brněnské fakultní nemocnici využil a skoro jedinou. Doposud si za operatéra v celém Jihomoravském kraji připlatilo jen 10 pacientů.

Šárka URBÁNKOVÁ, mluvčí, nemocnice u sv. Anny: Většina těch problémů dopadá na starší generaci, tam bych řekla, že asi řada těch pacientů také ekonomicky nedosahuje na to, aby si to mohla dovolit.

Karel DOLEŽAL, ředitel, Úrazová nemocnice Brno: Je to možná taky otázka těch financí, protože lidé jsou zvyklí, že si platí zdravotní pojištění a považují svoje odvody za dostatečné.

redaktorka: Největší zájem za extra placené výkony je u lepších čoček, volí je hlavně mladí lidé. Oko se rychleji hojí a můžou se tak brzy vrátit do běžného života. Zájem není ani o nové odlehčené sádry. Třeba ve Fakultní nemocnici u svaté Anny si ji vyžádalo teprve 9 pacientů. Lidé volí raději ty klasické. A stejné to je i v ostatních nemocnicích v kraji. Vede tak Fakultní nemocnice v Bohunicích, kde si odlehčenou sádru nechalo dát 180 pacientů. Přínos do nemocniční kasy ani tak ale velký nebyl, jen 40 tisíc korun.

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka: Peníze za nadstandardní služby tak tvoří jen zlomek příjmů jihomoravských nemocnic. Proč nadstandardní služby netáhnou? Ptáme se živě mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívové.

Viktorie PLÍVOVÁ, mluvčí, ministerstvo zdravotnictví: Dobrý večer. Tak ono to může být taky do jisté míry dáno i tím, že nadstandardy u nás fungují teprve krátkou dobu, jak bylo řečeno ve vaší reportáži, na rozdíl třeba od příplatku za lůžko či stravu, které se už dneska celkem běžně využívají. No, ale pak je to určitě ale také otázka té nabídky. Je pravda, že výběr pro pacienty není ještě dostatečně široký. I když, jak nám ukazují výsledky za loňský rok, tak například u již zmíněných implantovaných čoček bylo celkem 15 % právě těch ekonomicky náročnější, a to je ještě poměrně slušný poměr.

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka: Na základě čeho ministerstvo tyto nadstandardní služby vlastně zavedlo? Mělo k dispozici nějaké ukazatele, že se služba ujme.

Viktorie PLÍVOVÁ, mluvčí, ministerstvo zdravotnictví: Ten seznam určitě nevznikal tady od ministerského stolu. My jsme pracovali s návrhy odborných společností, tedy zejména lékařů, kteří jsou v kontaktu jak s pacienty, tak i mají velmi dobrý přehled právě o prostředcích, které jsou k dispozici a které by se mohly stát oním nadstandardem.

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka: A už jen velice stručně. Plánujete na základě minimálního zájmu o nadstandardy nějaké změny?

Viktorie PLÍVOVÁ, mluvčí, ministerstvo zdravotnictví: My na tom rozšíření seznamu sice pracujeme, ale zároveň jsme jaksi v očekávání rozhodnutí Ústavního soudu, který by měl dle našich informací v nejbližších týdnech rozhodovat o ústavnosti či protiústavnosti těchto nadstandardních výkonů.

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka: Tolik Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva zdravotnictví, díky. Zatímco výběr operatéra za poplatek u pacientů zatím propadl, velké oblibě se těší úplně jiné služby. Nemocní si nejčastěji připlácejí za vlastní pokoj se sociálním zařízením, na ten někteří dokonce čekají v pořadníku. Oblíbená je ale taky třeba možnost surfovat po internetu nebo lepší jídlo. Nemocnice si tak každý rok polepší až o několik milionů korun.

redaktorka: Zítra ráno čeká Radka Reze operace, v nemocnici stráví minimální týden, pro vlastní pohodlí si proti připlatil za nadstandardní pokoj.

Radek REZ, pacient, nemocnice u svaté Anny Brno: Taky jsem byl v nemocnici několikrát, když jsem ležel s více pacientama, ale to víte, někdo je takovej, druhej zase makovej, jo, takže z toho důvodu jsem chtěl jako být relativně ve větším klidu.

redaktorka: Někde zdarma, jinde za poplatek 40 korun se můžou pacienti připojit i na internet a třeba i na dálku pracovat. Zájem nemocnice hlásí velký.

Radek REZ, pacient, nemocnice u svaté Anny Brno: Aspoň člověk zabije nějak čas a hledá si tam, co ho zajímá.

redaktorka: Připlatit se dá i za televizi a telefon na běžném pokoji nebo třeba za oholení nebo umytí vlasů na lůžku.

redaktorka: V nemocnici u svaté Anny hospitalizují ročně téměř 30 tisíc pacientů, vlastní nadstandardy ale nabízí i menší nemocnice.

redaktorka: Třeba vyškovská nemocnice je svými nadstandardními pokoji velice dobře známá, konkrétně ty gynekologické vyhledávají ženy z celé republiky. Na pokoji mají kromě ledničky a mikrovlnky i vlastní sociální zařízení a hlavně soukromí.

Martina SLADKÁ, pacientka, Nemocnice Vyškov: Za dceru jsem mohla mít zlatej prstýnek, anebo nadstandard, neváhala jsem, chtěla jsem nadstandard.

redaktorka: Za nejdražší apartmán v novorozenecké části, kde může přebývat celá rodina, zaplatí pacientky 1100 korun denně. Dalších 12 nadstandardních pokojů je levnějších, i tak bývají jen málokdy prázdné.

Josef EIM, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Vyškov: Jsou obsazené prakticky přes 90 % vytíženosti ročně a znamenají určitě i nemalý finanční přínos jako pro ekonomiku oddělení.

redaktorka: A úplný luxus si můžou dopřát pacienti na soukromých klinikách, včetně minibaru, sejfu nebo klimatizace. Téměř hotelový pokoj ale vyjde nemocného na 3000 za noc.

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka: Zdravotnická zařízení chtějí dál rozšiřovat nabídku placených služeb, ministerstvem zřízené nadstandardy, o které mezi pacienty není zájem, rušit prozatím nebudou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?