Rokycanská nemocnice opravila po 57 letech příjem a ordinace

21. 3. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové pohotovostní a interní ambulance a halu společného příjmu pacientů otevřela Rokycanská nemocnice, jedno ze čtyř akutních lůžkových zařízení Plzeňského kraje. Investice za 3,3 milionu korun, na níž se podílely kraj s obcemi, zajistí příjemnější prostředí a jednodušší orientaci v budově, kde nově funguje recepce se 24hodinovou službou.


ČTK to řekla ředitelka Hana Perková. Nízkou cenu dosáhla nemocnice soutěží dodavatelů.

„V původním stavu to bylo 57 let. Vystačili jsme s jedinou příjmovou ambulancí a pro informace pacientům s jedním okénkem,“ uvedla. Recepce, kde se soustřeďují mimo jiné informace z oddělení, má přehled o volných kapacitách a pomáhá, hlavně v pohotovostní době, s ošetřením pacientů. Nemocnice chce ještě dodělat ze dvora centrální příjem pro chirurgické ambulance, který přijde na devět milionů korun.

Podle Perkové se nynější přívětivé prostředí musí časem odrazit i v ekonomice. Rokycanská nemocnice investovala za deset let skoro 100 milionů Kč. Postupně rekonstruovala operační sály, porodnici, laboratoře, lékárnu, rentgeny a sterilizaci. Dále vyměnila okna, provedla generální opravu kotle a koupila náhradní zdroj elektřiny.

„Existenční nejistota z roku 2012 loni trochu pominula. Ale rok 2013 byl pro zdravotnictví příšerný. Byla tam obrovská restrikce vinou úhradové vyhlášky, takže napříč zdravotnictvím klesly příjmy asi o deset procent. Zdravotnická zařízení se stále zadlužovala a my doufáme, že letos trochu vydechneme,“ uvedla ředitelka.

„Nové vedení se snaží sehnat investice do zlepšení prostředí. Chceme tu ještě CT (počítačový tomograf),“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). V léčbě je podle něj také úspěšná. „Nezaznamenali jsme nějaké velké pochybení či komplikace, které by muselo řešit vyšší pracoviště,“ uvedl.

Počet 150 akutních lůžek na interně, chirurgii, gynekologii a pediatrií je dlouhodobě konstantní. Nemocnice, která ročně ošetří asi 25.000 lidí, zajišťuje služby pro 60.000 lidí Rokycanska, Plzně-jihu a severu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?