Role sestry političky

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Článek se zamýšlí nad možnostmi sestry v naplňování jedné z jejích rolí, o které se v domácích kruzích mnoho nedovíme, přestože je v současné době velmi aktuální. Že se nejedná o výjimečnou činnost, naznačuje historie, kdy v 19. století roli sestry političky prosadila zakladatelka moderního ošetřovatelství Florence Nightingalová.




Může být sestra političkou? Jaké místo zaujímá role političky ve výčtu rolí, které sestru charakterizují a jsou pro tuto profesi v současné době specifické?
Když se zeptáme profesionála i laika, jakou roli má sestra, bude bezprostřední odpovědí, že ošetřovatelka, pečovatelka. Po odmlce můžeme ještě slyšet edukátorka, vzdělavatelka. Také termín sestra manažerka je celkem známý. Ovšem role výzkumnice, designerky (navrhovatelky) změn, rozhodovatelky, obhájkyně – advokátky – pacienta již vyvolává úsměv ve tvářích. To je přece v našich podmínkách směšné, nemožné. A politička? No to už v žádném případě! Co ještě by sestra měla dělat? Možná právě z důvodu současné situace v ošetřovatelství a diskuse o vzdělávání sester je vhodné roli političky připomenout a objasnit.

Vnímání politiky

Chápeme, že slovo politika v nás může vyvolávat negativní emoce stejně jako vše nové, co neznáme, nebo to, co je nám předkládáno a s čím nemáme dostatek zkušeností. Přirozeně se tomu bráníme. O to víc to platí o roli sestry političky. Pokud máme štěstí, že se s oním neznámým můžeme lépe seznámit, můžeme na věc změnit názor. Dokonce můžeme začít s obhajováním onoho původně negativního názoru. V takovém případě je vhodné jít ke zdroji a hledat význam podstaty, tedy slova politika a role sestry političky.

Moc a spolupráce

Co je možné dovědět se z definice tak často používaného slova politika? Politika je z řeckého pojmu polis, což znamená město, politiké techné pak znamená správa obce. Toto slovo má mnohoznačný význam, ale obvykle označuje proces a metodu rozhodování určité skupiny lidí s pluralitními zájmy a názory. Politika je oblastí (polem), ve kterém existuje neustálé větší či menší napětí mezi „vládnoucí“ (politika shora) a „emancipační“ (politika zdola) politikou. Prostředkem politiky je politická moc, kterou lze získat buď demokratickými prostředky, nebo násilím.
V demokratické společnosti vstupují do politiky politické subjekty přesvědčováním a vyjednáváním, eventuálně kompromisem. Spoluvytvářejí politická rozhodnutí. Mezi takové subjekty mohou patřit jednotlivci (občané), stejně jako organizace (politické strany a hnutí, občanská sdružení a jiné zájmové skupiny). Vynutitelnost politického rozhodnutí je zajištěna autoritou (která vykonává politickou moc). V přeneseném smyslu znamená politika chování a jednání jednotlivce nebo skupiny nebo nasazení prostředků k dosažení určitého cíle.

Sestra a politika

Jak tato definice souvisí s ošetřovatelstvím a rolí sestry političky? Může sestra přesvědčovat, vyjednávat a hledat kompromisy? Sestra je profesionál, jednotlivec, jehož profesním i etickým úkolem je chránit – hájit člověka ve zdraví, nemoci i na konci života. Sdružuje se v hnutích, profesních sdruženích. V ošetřovatelském procesu rozhoduje s jednotlivci (občané), rodinami, komunitami o maximálních možných podmínkách a postupech v prevenci, udržení a podpoře zdraví, a to na základě nejnovějších poznatků vědecké disciplíny ošetřovatelství (praxe na základě důkazů).
Můžeme říci, že je to její morální právo, ale do určité míry je i legislativně podepřené. Aby toho mohla dosahovat, potřebuje vzdělání a podmínky. Pokud adekvátní vzdělání a podmínky nemá, nemůže poskytovat ani prosazovat kvalitní ošetřovatelskou péči (péče o člověka v jeho celostním pojetí, intervenovat v oblasti porušených potřeb biologických – základních, psychosociálních i spirituálních). Nenaplňuje profesní etický kodex. V tom případě není profesionál a neprezentuje role, které má, které jí náležejí (Farkašová, 2001). Může být spokojená?

Politická uvědomělost

Co pro to může sestra udělat? Jak získat politickou moc k prosazení zamýšleného cíle, tedy kvalitní ošetřovatelské péče pro občana? Co je možné udělat k naplnění role političky? Návod vidíme v procesu politické uvědomělosti, který se skládá z pěti fází, jež se nazývají: apatie, probuzení, osobní zájem, politická sofistikace a vedení.
Apatie značí malý či žádný zájem o politické dění na poli ošetřovatelství či zdravotní péče. Též znamená žádné členství v profesní sesterské organizaci.
Probuzení znamená určité rozpoznání či uvědomění důležitosti aktivního úsilí v ošetřovatelské politice, ať v organizaci či v legislativě. Nutno však poznamenat, že toto povědomí nedoprovází aktivní participaci.
Osobní zájem vychází z osobnosti sestry, jež se chce vhodnými metodami dostat kupředu, aby hájila především své zájmy. Tato fáze vzniká za předpokladu, že sestra využívá znalostí z politiky především k dosažení svých cílů. Pokud se u sestry zrodí posun od potřeby prosazení svých zájmů k potřebě prosazovat zájmy všech, dostává se do čtvrté fáze tedy k politické sofistikaci, která je charakterizována vysokou politickou angažovaností.
Nejvyšší stupeň tohoto procesu je fáze vedení, která je charakterizována členstvím ve vysoké politice, včetně precizních znalostí pojmů z politické sféry (Škrla, Škrlová, 2003).
Po přečtení výše předloženého se čtenář může zamyslet nad tím, ve které fázi se většina českých sester nenachází.

Změna

Změny po roce 1989 zasáhly všechny oblasti společensko-ekonomického života v naší zemi. Přes velké úsilí se tyto změny velmi pomalu prosazují ve vzdělávání, zdravotnictví (není tím myšleno financování ani modernizace přístrojového vybavení) včetně ošetřovatelství, tedy profesního oboru poskytující péči obyvatelům. Tak jako v jiných oborech, na pomoc transformaci přispěchalo mnoho zahraničních odborníků, aby nás naučili „jinak myslet“ a zavádět do praxe lidský přístup při poskytování této péče.
Máme mnoho nových, moderních, jednorázových pomůcek, moderně vybavená oddělení, novou metodu ošetřovatelské péče – ošetřovatelský proces včetně jeho dokumentace. Máme mnoho důkazů o efektivitě tohoto přístupu k pacientům a vlivu na uzdravování a především pohodu těch, kterým je poskytována.
Změna myšlení je však nejobtížnější oblastí celého procesu transformace ošetřovatelství v praxi. Důvodem může být nedostatek důrazu právě na jednu z rolí sestry – sestry političky. Pravděpodobně stojí až na samém konci zmíněné transformace. Podívejme se, jak ji vidí a aplikují sestry, které nás učily modernímu ošetřovatelství na začátku 90. let, respektive před 25 lety.

Definice, význam a realizace

Termín sestra politička najdeme ve formě „political nursing“ (politické, taktické ošetřovatelství). Znamená využití znalostí o procesu síly – moci – a o strategiích k ovlivnění povahy a zaměření zdravotní péče a profesionálního ošetřovatelství. Klienty politického ošetřovatelství jsou pacienti, a to diagnostikovaní a potenciální, stejně jako komunity, skupiny i jednotlivci (Mosby‘s Medical Dictionary, 8th edition, Elsevier).
Ve zdroji Nursing and the Political Arena (dostupné na: www.sunypress. edu) najdeme k tomuto tématu mnoho informací. Zdroj se zabývá tím, jaké bude ošetřovatelství v budoucnosti či jaká bude jeho role v systému poskytování zdravotní péče. Přirozeně vychází z myšlenek zakladatelky moderního ošetřovatelství Florence Nightingalové. Ta říkala, že každý prvek, který vytváří dobré ošetřovatelství, je málo chápán těmi, kteří jsou zdraví a cítí se dobře, v porovnání s těmi, kteří jsou nemocní a cítí se špatně (dostupné na: www.nursetogether. com).

První politička

Uvedený pohled Florence Nightingalové zůstává překvapivě platný, použitelný a vhodný v situacích zdravotní péče i dnes. Minulost, současnost i budoucnost zdravotní péče a ošetřovatelství má několik oblastí vlivu, včetně vládní, veřejné politiky a politiky na pracovišti. Stranickost stejně jako uveřejňování dohadů mezi politickými stranami i jednotlivými politiky nás vede k tomu, že se ostýcháme zapojení do politické arény. Zamysleme se a položme si otázku: „Je přijatelné ignorovat politiku, zvláště v poslední době očekávaných legislativních změn ve zdravotní péči? Neměli bychom být co nejvíce informováni s ohledem na to, co se děje za hranicemi našich pracovišť?“ Sestry mohou být zapojeny a vytvářet rozdíly v politickém procesu různými způsoby. Můžeme zapůsobit na naši profesi tím, že zaměříme pozornost na legislativu, která je představována, a také tím, že budeme kontaktovat zvolené představitele, aby vyslovili naše názory, ať jsou pozitivní nebo negativní. Současná technika umožňuje tuto komunikaci velmi snadno. Členství v profesních organizacích je dalším způsobem jak působit na tuto politickou arénu. Přísloví, že v množství je síla, v tomto případě platí. Ti, kteří tvoří zákony, mají moc, ale my také. Někdy na to zapomínáme. Florence Nightingalová by řekla, že máme ještě mnoho co dělat.
To, co děláme v politické aréně, potenciálně působí na všechny pacienty, na ty, kteří potřebují neodkladnou péči, i na ty, kteří ji sice aktuálně nevyžadují, ale možná ji budou potřebovat jindy. Jak výše uvedená citace naznačuje, pravidla a zákony by měly být používány k ochraně každého. Není to právě úloha opravdového advokáta pacientů v ošetřovatelství?
Florence Nightingalová byla svrchovanou sestrou političkou a věděla jak ovlivnit britský parlament. Byly jí přiděleny zdroje pro reformu vojenské nemocnice a podstatně zlepšila zdravotní a hygienické podmínky vojáků. Byla sama zprvu proti všem, proti svým blízkým i vojenským a vládním autoritám.
Zvítězila tím, že dokázala efektivitu své práce ve všech rolích sestry, tedy i političky. Její úsilí vidíme i v tom, jak se současné sestry mohou zapojit do politické aktivity, která je silnou formou profesionálního zapojení a spoluodpovědnosti.

Sestra politička může:

• usilovat o zvolení do funkce, • snažit se o setkání s provádějícími agenturami – kancelářemi, • být určena k vedení komise veřejného nebo soukromého sektoru, • použít ošetřovatelskou odbornou kvalifikaci v první linii tvorby politiky, která může posílit zdravotní péči a profesi. Pro vykonávání těchto úkolů musí sestra ovládat komě ošetřovatelských dovedností přímé péče také dovednosti kritického myšlení, jako je např. analýza, diferenciace, logické uvažování, transformace znalostí, rozhodování a vysoká míra samostatnosti (Kozierová a kol., 1999; Tóthová, V., a kol., 2014).

Závěr

Měla by sestra být zapojena do politiky? Ano, měla. Pro roli ses try političky je nezbytná zralá, sociálně vyspělá osobnost a cílené vzdělávání. Bez legislativní podpory a kvalitního kurikula nemůže být této role dosaženo. Může ovlivnit kvalitu ošetřovatelské péče, a to jak spokojenost příjemců, tak i těch, kteří tuto péči poskytují. Neustále je však nutné mít na paměti a uvědomovat si, že sestra politička bojuje především za profesionální péči ve prospěch občanů, nikoli za osobní kariéru. Občané pak v praxi více oceňují empatický přístup a s tím spojené množství času, kdy jim sestra naslouchá a společně pomáhá hledat řešení problémů spojených s dysbalancí jejich potřeb ve všech oblastech.
Proto sestry musejí být vzdělané jednotně a kvalitně, aby dokázaly uplatnit v péči o pacienta odborné znalosti a dovednosti. Jen od takové sestry budeme chtít být ošetřeni i my, jen taková sestra bude mít významný a rozhodující hlas v politice.

O autorovi| Mgr. Maňhalová, Jana_Manhalova@seznam.cz, Marie Trešlová, treslova@zsf.jcu.cz Zdravotně sociální fakulta, katedra ošetřovatelství a porodní asistence, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Florence Nightingalová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?