Roste skutečně spotřeba léčiv?

20. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco v loňském roce jsme "spolykali" léky za 44,24 miliardy korun, předloni "pouze" za 38,39 miliardy. Je to hodně, nebo málo? A nepromítla se do počtu spotřebovaných léčiv cena jednotlivých léků, která se často mění?...


PRAHA - Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv spotřebovali loni Češi více léků než v roce 2000 a to zhruba o 15 procent. Zatímco v loňském roce jsme „spolykali“ léky za 44,24 miliardy korun, předloni „pouze“ za 38,39 miliardy. Je to hodně, nebo málo? A nepromítla se do počtu spotřebovaných léčiv cena jednotlivých léků, která se často mění?

Reálné výdaje za léčiva mohou být totiž podle odhadu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nižší, někde zhruba o pět procent. Ke skutečným cenám výrobce nebo dovozce jsou totiž často připočítávány přirážky distributorů a lékáren spolu s DPH. Z podrobnějších údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který čerpá z čísel dodávek léčiv od distributorů do lékáren, zdravotnických zařízení a prodejcům vybraných léčiv vychází, že v definovaných denních dávkách (DDD) spotřeba léků meziročně dokonce klesá a to zhruba o šest procent. Loni byla 1125 DDD na tisíc obyvatel za den; zatímco rok předtím 1196 DDD. S tím, že spotřeba léků u nás pozvolna klesá, souhlasí i tiskový mluvčí České lékárnické komory Jan Horáček.

„Vyjádření v DDD má o spotřebě nejlepší vypovídací schopnost, protože zohledňuje rozdílný obsah účinné látky v tabletě i počet tablet v různých velikostech balení,“ vysvětlil Haló novinám.

„To, že je podle SÚKL souhrnně spotřeba léků vyšší, je možné vysvětlit takto: i když ceny léků všeobecně stagnují, přicházejí stále nová léčiva, jejichž ceny jsou často vyšší.

Také musíme rozlišit léky hrazené pojišťovnami a ty, které jsou volně prodejné,“ říká dále Horáček. Všeobecný mylný dojem, že Češi konzumují stále více léků, je zapříčiněn mimo jiné tím, že je jejich spotřeba u nás celkově vyšší než v okolních zemích. „Totiž ceny za léky jsou v ČRve srovnání s okolními zeměmi velmi nízké,“ vysvětluje Josef Suchopár ze společnosti Infopharm. „Spotřeba léků nižší než u nás je ve většině zemí Evropské unie, ale například i v Polsku,“

říká dále Suchopár. Naopak větší spotřebu má podle něj Francie, Maďarsko a Slovensko. Nutno ale v této souvislosti uvést, že většina léků loni spotřebovaných v ČR (přibližně 76 procent) byla dovezena z jiných zemí. Domácí produkce se na celkové sumě zaplacené za léky podílela pouze z 18 %, přesto je zaznamenán její meziroční nárůst o více než deset procent.

ohm, Haló noviny, 20.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?