Roudnice možná pronajme Podřipskou nemocnici

28. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ještě do poloviny ledna by mělo v Roudnici nad Labem proběhnout další kolo jednání o pronájmu Podřipské nemocnice s poliklinikou současnému managementu...


Roudnice nad Labem - Starosta města Antonín Rous touto informací reagoval na dotaz občana Miloslava Klímy, který chtěl potvrdit nebo vyvrátit fámy, které o pronájmu nemocnice po Roudnici podle jeho slov kolují. Antonín Rous tak potvrdil, že město jako vlastník nemocnice skutečně o pronájmu uvažuje, respektive jedná.

Miloslav Klíma se zejména pozastavil nad skutečností, že podle tvrzení radnice i vedení nemocnice jde o prosperující podnik, takže nevidí důvod, proč uvedenou situaci měnit. „Co z toho město bude mít, když nemocnici, která si vede dobře, pronajme?“ ptal se Miloslav Klíma. Podle zastupitele Tomáše Petráka je třeba odlišit dvě věci majetek nemocnice a její provoz. To vysvětlil i starosta města Antonín Rous, který uvedl, že město zprivatizovalo nemocnici, která je jeho majetkem, ale vlastní činnost nemocnice zajišťuje již příspěvková organizace. A tato činnost by měla být předmětem pronájmu.

„Městská rada mě pověřila jednáním se zdravotní pojišťovnou, zda by případná změna právního vztahu neohrozila existenci nemocnice. Získal jsem ujištění, že nikoliv,“ rozptýlil obavy z dalšího financování zdravotní činnosti starosta. Podle jeho slov město nyní hodnotí zejména ekonomický efekt případného pronájmu současnému managementu. Jak starosta naznačil, pronájem by byl zřejmě pouze symbolický, za nějž by se město zbavilo především výdajů z rozpočtu pro činnost příspěvkové organizace.

„Sloučení sociálních služeb s sebou přineslo požadavky, na které město nyní nedokáže odpovědět,“ uvedl dále starosta. Činnost Podřipské nemocnice s poliklinikou není totiž pouze péče o nemocné, ale zahrnuje i provozování celé sítě sociálních služeb ve městě, což je léčebna dlouhodobě nemocných, provoz domů s pečovatelskou službou, domácí péče Anežka a další.

roe, Deník Litoměřicka, 28.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?