Roudnická nemocnice se nedohodla s pojišťovnami, omezuje péči o některé pojištěnce

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Podřipská nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem musí omezit péči a také překládat plánované operace u pojištěnců Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP), Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV).




Nemocnice se s těmito pojišťovnami nedohodla na nárůstu úhrad za péči.

Peníze na péči nestačí

V podřipské nemocnici došlo k nárůstu hospitalizací o 18 %, u ambulantních zákroků o 23 %. Na znovuotevřeném gynekologickoporodnickém oddělení došlo k nárůstu počtu porodů o 40 %, zvýšený zájem je také o další oddělení.
„Těchto skvělých výsledků bylo dosaženo díky vysokému nasazení všech zaměstnanců a je velmi smutné, že i přes tyto argumenty nedošlo s částí pojišťoven k dohodě o kompenzaci nárůstů poskytnuté péče v tomto roce,“ uvedl jednatel nemocnice Tomáš Krajník. Upozornil rovněž na to, že současné nastavení úhrad je v přímém rozporu se snahou nemocnice zkvalitňovat péči, navíc prakticky znemožňuje růst objemu péče a nepočítá s jeho následky.

Domluva je stále možná

„Vzhledem k popsanému nárůstu ošetřených pacientů a k vyčerpání zálohy na péči pro rok 2015 musíme tuto věc začít řešit okamžitě. Jsme nuceni překládat plánované operace. Ve vybraných případech, kdy by odklad operace měl na pacienta negativní dopad, se bude naše zdravotnické zařízení snažit poskytnout péči na vlastní náklady tak, aby byl dopad tohoto opatření minimalizován. Také doufám, že stanovisko pojišťoven k tomuto problému není definitivní a je stále šance, že přesun pojištěnců a nové kapacity budou zohledněny a poskytnutá péče bude uhrazena alespoň na úrovni variabilních nákladů, tak jak rozhodl Ústavní soud v roce 2013,“ dodává Tomáš Krajník.

Volba pacienta

Zástupci nemocnice zatím jednají se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o kompromisním řešení, díky kterému by se mohla uhradit alespoň variabilní část nákladů. Tak by bylo umožněno některým pojištěncům čerpat péči tam, kde si sami vybrali.
Zmíněné pojišťovny se zatím k situaci veřejně nevyjádřily. „Povinnost čerpat péči v zařízeních, kde se prozatím kvóty dané pojišťovnou nepodařilo splnit, považujeme za nestandardní a demotivační,“ upozornil jednatel Krajník.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?