Rozdílné reakce na poplatky i v nemocnicích

5. 2. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnici Znojmo využila v pondělí a úterý zhruba jen třetina pacientů v ambulancích finanční dar kraje. Konkrétně do hematologické ambulance znojemské nemocnice přišlo za úterní dopoledne celkem 23 lidí, z nich osm využilo darovací smlouvu...


Doktor Pavel Jajtner z této ambulance se domnívá, že důvodem pro přijetí finančního daru je hlavně pro starší pacienty pocit, že zdravotnictví je bezplatné.

„Je to jakýsi návrat k předešlým dobám,“ dodává a zdůrazňuje, že je to jeho spekulace.

Ředitel Nemocnice Kyjov na Hodonínsku Igor Kalix očekává větší využití finančního daru, až budou propouštět pacienty koncem února po dvaceti dnech pobytu v nemocnici. „Každý si spočítá, že dvacetkrát šedesát je slušná částka, kterou lze ušetřit,“ říká ředitel.

Názor, že by se pacienti obávali horšího zacházení, pokud nezaplatí, jednoznačně vyvrací Jajtner i Kalix.

„Snažíme se s lidmi dobře komunikovat, mají veškeré informace,“ říká lékař ze Znojma. Starší muž na chodbě před ambulancemi Nemocnice Znojmo řekl: „Chodím k lékaři často, nemám peněz nazbyt, ale rád přispěji i stokorunami na zdravotnictví. Nemám rád, když se obcházejí zákony.“

Žena středních let před kardio -logickou ambulancí Nemocnice Tišnov na Brněnsku také zaplatila 30 korun.

„Pan doktor mě podrobně prohlédne a ověří stav srdíčka na drahém přístroji, zůstanu v ordinaci nejméně tři čtvrtě hodiny. Ráda přispěji.“

„Problémy s tím nemáme, ale je pravda, že lidé reagují rozdílně. Máme pacientky, které přijdou se zaplaceným kupónem a peníze nechtějí zpět, víc je ale těch, které podepisují souhlas s darem. Například jsme tu měli 25 žen a zpětnou úhradu poplatku odmítly čtyři,“ shrnul praxi indikační ambulance při gynekologickoporodnickém oddělení jihlavské nemocnice jeho primář prof. Aleš Roztočil.

Pacienti, náhodně oslovení na chodbách jihlavské nemocnice, příliš sdílní nebyli. „Platil jsem. Ta částka mě nezabije,“ mávnul rukou asi 45letý muž s kupónem v ruce. Při dotazu na případnou politickou motivaci rozhodnutí se jen usmál.

„Fakt nejsem volič ODS. Vyhovuje mi víc princip solidarity. A já jsem naštěstí docela zdráv a mám slušný příjem,“ řekl. Naopak odhadem 20letá žena přiznala, že je za možnost nechat se ošetřit zdarma ráda.

„Studuji vysokou školu, bráška je na střední a i když si přivydělávám na brigádách, rodiče se mají co ohánět. Každá koruna dobrá,“ vysvětlila, proč přijala dar kraje.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?