Rozhodování Ústavního soudu nemůže být apolitické, míní expert

3. 7. 2013 7:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozhodnutí Ústavního soudu nikdy nemůže být apolitické, míní profesor ústavního práva Václav Pavlíček. ČTK řekl, že na rozhodování soudu má v obecné rovině určitě vliv ten, kdo vybírá jednotlivé ústavní soudce - tedy prezident a ještě více Senát. V souvislosti se včerejším zrušením nadstandardů ve zdravotnictví upozornil, že odlišná stanoviska k nálezu Ústavního soudu uplatnili soudci jmenovaní před nástupem Miloše Zemana do funkce prezidenta.


Ústavní soud včera zrušil klíčové části vládní zdravotnické reformy: nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den i pokuty od pojišťoven za nevybírání regulačních poplatků. Odlišné stanovisko s nálezem si z 15 ústavních soudců vyhradili Stanislav Balík, Vladimír Kůrka a Michaela Židlická. Dagmar Lastovecká má odlišný názor pouze zčásti, Ivana Janů se neztotožňuje s odůvodněním nálezu.

„Vždycky to (rozhodnutí) má politické aspekty, přičemž problémem není jen složení Ústavního soudu, ale spíše jde o to, jaké jsou jeho kompetence. Tedy zda svým rozhodnutím zasahuje i do politických vztahů, do vztahů nejvyšších ústavních orgánů. U nás má Ústavní soud jedny z nejširších pravomocí na světě,“ podotkl Pavlíček.

Ústavní soud funguje po delší době v kompletním složení. Prezident Zeman na jaře prosadil v Senátu, kde má převahu levice, své kandidáty Miladu Tomkovou, Jaroslava Fenyka, Jana Filipa a Vladimíra Sládečka. Patnáctičlenný soud letos čeká výrazná obměna, vedle předsedy Pavla Rychetského totiž vyprší mandát dalším šesti soudcům. Senát již posvětil návrh Zemana, aby Rychetský u soudu pokračoval, a také jmenování dalších dvou prezidentových kandidátů - Kateřiny Šimáčkové a Ludvíka Davida.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?