Rozhodují o povinném očkování, platí je farmaceutické firmy. Jsou nezávislí?

9. 8. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Členům Národní imunizační komise sponzorují výrobci vakcín přednášky a semináře. Navíc s nimi i přímo spolupracují. Ministerstvo zdravotnictví na tom nevidí nic špatného a spokojí se s písemným prohlášením, že odborníci nejsou ve střetu zájmů.


Lidé, kteří v Česku rozhodují o povinném, a tedy i státem placeném očkování, zároveň inkasují peníze od samotných výrobců vakcín. Jak zjistily Hospodářské noviny, někteří členové Národní imunizační komise byli placeni společnostmi GlaxoSmithKline či Pfizer.

Jedná se například o sympozium o očkování, které pořádala 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, na jejíž pozvánce stálo: „Organizace sympozia byla umožněna díky laskavé podpoře poskytnuté firmou GlaxoSmithKline.“

Účastnili se ho mimo jiné Josef Trmal, Jozef Dlhý nebo Jitka Částková. Tedy lidé, kteří v imunizační komisi rozhodují o očkování, a ovlivňují tak přímo byznys obřích výrobců sér, mezi něž GlaxoSmithKline patří.

Přednášku doktorky Vilmy Marešové, také členky komise, sponzorovala zase firma Pfizer. Ta má nyní kvůli propojení s lékaři a lidmi, kteří rozhodují o lékové politice státu, problémy v USA. Pro podezření z korupce zaplatí v přepočtu více než miliardu korun.

Sponzoring přednášek a sympozií není jedinou formou spojení mezi farmaceutickými firmami a členy komise. Pracují pro ně i při klinických studiích, a dostávají tak od nich přímo odměny.

„Spolupracuji i s farmaceutickými firmami. Někdo vypíše konkurz na vedoucího klinické studie, a když vyhrajete, tak pak klinickou studii vedete. Jsou vypláceny náhrady za odvedení práce,“ říká další člen komise Roman Chlíbek.

A spolupráci se netají ani firmy. „Společnost GlaxoSmithKline spolupracuje s většinou členů Národní imunizační komise,“ řekla PR manažerka společnosti Eva Šebestová.

Dernerová: Není to správné

Lékařka a senátorka Alena Dernerová praxi kritizuje: „Tato propojení nejsou správná. Pokud někdo rozhoduje o lékové či očkovací politice, neměl by zároveň spolupracovat s farmaceutickými firmami.“

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?