Rozhovor s Mag. Siegfriedem Köstenbergerem, obchodním ředitelem firmy Mundipharma v Rakousku a ve střední a východní Evro

25. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V současné době má společnost zhruba pět a půl tisíce zaměstnanců, z nichž se přibližně tisíc zabývá výzkumnou činností v Americe, Kanadě, Německu a Anglii...


Společnost Mundipharma je významnou mezinárodní farmaceutickou společností. Co je její prioritou a v jakých zemích působí?

Společnost Mundipharma byla založena v roce 1892 v Americe jako rodinný podnik.V roce 1952 ji získal nás současný majitel, který ji přeměnil v nadnárodní celosvětově působící společnost. V současné době má společnost zhruba pět a půl tisíce zaměstnanců, z nichž se přibližně tisíc zabývá výzkumnou činností v Americe, Kanadě, Německu a Anglii. Ve většině dalších zemí máme licencované partnery. Roční obrat činí přibližně dvě miliardy dolarů, ve skupině podobných farmaceutických společností Mundipharma zaujímá přibližně 25. pozici.

Jak dlouho má společnost Mundipharma zastoupení v České republice?

Ve střední a východní Evropě, tedy i v České republice, začala Mundipharma působit před deseti lety. Máme zde firemní zastoupení pokrývající celou republiku a navázali jsme velmi dobré vztahy s ostatními výrobci. V současné době mají lékaři – a tudíž i pacienti – v České republice přístup k našim nejmodernějším preparátům.

Na kterou oblast medicíny se Mundipharma specializuje?

Mundipharma je celosvětovým leaderem v oblasti léčby bolesti. V roce 1982 jsme jako první představili morfin v retardované formě (MST Continus). Díky speciálnímu know-how naší společnosti se prodloužila běžná účinnost morfinu, což jsou 3 až 4 hodiny, na 12 a v některých formách i na 24 hodin. Vyvinuli jsme i retardovanou formu dihydrokodeinu (DHC Continus).

V čem spočívá přínos retardované formy opiodů?

Morfin je standardní terapie proti bolesti a jeho retardovaná forma znamená pro pacienta zlepšení kvality života. Pacient může užít jednu či dvě tablety denně, má stálé krevní hodnoty, odpadají problémy s potravou – zda vzít lék před, během nebo po jídle. Výhodný je i pro pacienty užívající více medikamentů, což jsou především pacienti onkologičtí, ale také HIV pozitivní a pacienti trpící silnými a pooperačními bolestmi. Používání retardované formy morfinu je doporučeno i Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Od roku 1985, kdy jsme v mnoha zemích retardovaný morfin umožnili používat, vzrostla výrazně spotřeba morfinu coby ukazatele léčby bolesti. Právě retardovaná forma morfinu výrazně snížila i obavy pacientů z užívání opioidů – většina lidí je má spojeno s psychickou závislostí.

Co je nejnovějším produktem společnosti?

Je to oxykodon (Oxycontin), nové silné opioidní analgetikum s účinností látek morfinového typu, který je již k dispozici i v České republice. Ve srovnání s morfinem však vykazuje některé odlišnosti, které mohou být výhodné při jeho klinickém využití. Oxykodon má vysokou absolutní biologickou dostupnost při perorálním užití – až 87 %, zatímco morfin má absolutní biologickou dostupnost 30 %. Má rychlejší nástup účinku než morfin, účinek trvá po dobu 12 hodin. Další výhodou je jeho vysoká afinita k mí, kappa a delta opiátovým receptorům. Používá se při chronické bolesti zad, artróze, při pooperačních bolestech, osteoporóze a neuropatických a onkologických bolestech. Nežádoucí účinky jsou podobné jako u jiných opioidních analgetik. Bohužel v České republice není tento přípravek – na rozdíl od retardovaného morfinu i retardovaného dihydrokodeinu – plně hrazen ze zdravotního pojištění a pacient se na léčbě musí finančně podílet.

Jaký máte názor na léčbu bolesti v České republice?

Myslím, že pokrok v této oblasti je v České republice velmi výrazný. Česká republika je na vedoucí pozici mezi zeměmi střední a východní Evropy a čeští lékaři jsou na vysoké odborné úrovni, díky cestování a odborné literatuře se dobře orientují v novinkách ve svém oboru a využívají nové metody léčby. Limitujícím faktorem je ovšem ekonomická situace. Vývoj je však velmi nadějný a dobré přijetí našich produktů dokládá další potřebu zlepšení léčby bolesti, což je také cílem Světové zdravotnické organizace a často i otázkou politickou a ekonomickou, protože bolest je nejčastějším důvodem, pro který přichází pacient za lékařem.

V České republice působíte deset let. Jistě máte plány a představy do budoucna.

Naší vizí je těsná spolupráce s předními českými odborníky v oboru léčby bolesti, např. s onkology, anesteziology, ale také s praktickými lékaři. Naše společnost bude nadále usilovat o to, aby naše výrobky byly vždy k dispozici a aby každý pacient dostal přípravek, který je pro něj nejvhodnější. Naším cílem nadále zůstává zlepšení léčby bolesti u pacienta. Lékaři jsou připraveni, léky existují a jsou k dispozici, je však třeba více informovat veřejnost a zbavovat ji mýtů o opiátech.

(giga)

PR články a advertorialy neprocházejí recenzním řízením.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?