Rozruch kolem parkování u nemocnic

11. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů podal na různé instituce podněty k prošetření oprávněnosti parkovného v areálech pražských nemocnic Královské Vinohrady a Motol. Včera o tom informoval předseda svazu Luboš Olejár. Motolská nemocnice soudí, že vybírání poplatků za stání automobilů v rozporu se zákony není...


PRAHA -

„Vedení by k tomu nikdy nepřistoupilo, kdyby to bylo nelegální a protiprávní,“ řekla včera mluvčí Motola Eva Jurinová. Za peníze, které nemocnice vybrala do konce loňského roku, opravovala cesty. Podle Olejára je parkovné poškozováním cizích práv, vydíráním nemocných a neoprávněným podnikáním na pozemních státu. Svaz pacientů proto vyzval ředitele obou nemocnic i ministra zdravotnictví, aby se parkovné zrušilo. Podal současně podnět k prošetření oprávněnosti vybírání poplatků za stání živnostenským odborům s žádností o jeho zastavení; státnímu zastupitelství podal podnět k vyšetření možného spáchání trestných činů s žádostí o vyvození i trestní odpovědnosti.

Jurinová uvedla, že nemocnice poplatky zavedla, aby v areálu nemocnice nebyly dopravní kolapsy a aby tam neparkovali lidé bydlící v okolí. Pacienti či návštěvníci dojíždějící do nemocnice několikrát týdně si mohou přímo na klinice zajistit lístek pro bezplatné parkování v krytých garážích, dodala.

Olejár uvedl, že parkovné u nemocnic je neetické. Podobně se vyjádřil ministr vnitra Stanislav Gross: Podle něj jsou tyto poplatky nemorální.

Střední Čechy, 11.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?