Rozsáhlá studie: obezita výrazně zkracuje život

15. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci předložili nová fakta, která dokazují, že obesita má podstatný vliv na délku života. Výsledky průzkumu byly publikovány v časopise Journal of the American Medical Association....


Studie zjistila, že pokud je muž ve svých dvaceti letech obézní, předpokládáná délka jeho života je oproti muži s normální váhou o třináct let kratší. V případě dvacetileté ženy o osm let života. Výzkum se zakládá na statistických informacích, které americké instituce získávaly v průběhu třiceti let.

Život zkracuje nejen obezita, ale i nadváha

Druhá studie, publikovaná v pondělním vydání Annals of Internal Medicine, analyzovala lékařské záznamy o 3500 obyvatel USA, kteří byli v 50. letech ve středním věku.

Studie zjistila, že ženy, které ve svých čtyřiceti letech trpěly obezitou, zemřely o 7.5 roku dříve, než je normální věkový průměr lidského života; muži zemřeli o 5.8 let dříve.

Tento výzkum navíc zjistil, že délku života zkracuje nejen obezita, ale dokonce i nadváha. Podle statistik ubrala Američanům tři roky života.

USA: Dramatický nárůst obézních lidí v průměhu jedné dekády

Ve Spojených státech mají nadváhu dvě třetiny lidí, přičemž každý třetí Američan je obézní. Ještě před deseti lety přitom trpěla nadváhou pouze polovina obyvatel USA a obézní byla jen jedna pětina.

Související odkazy:

Journal of American Medical Association

**

**Years of Life Lost Due to Obesity

(ivb) www.Zdravi.Euro.cz, 15.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?