Rozšíření nároku na pomůcky pro postižené Sněmovna zřejmě schválí

11. 2. 2019 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna zřejmě schválí poslanecký návrh, jenž rozšiřuje okruh zdravotně postižených lidí, kteří mají nárok na dotaci na takzvané zvláštní pomůcky. Sociální výbor předlohu podle záznamupodpořil s upřesňujícími úpravami hlasy všech přítomných členů. Návrh, jehož schválení doporučil už dříve i zdravotnický výbor, by také zvýšil příspěvek na nejvíce nákladné pomůcky. Jde zejména o šikmé a svislé zvedací plošiny.


Na příspěvek by mohli mít nově nárok lidé s těžkým omezením pohyblivosti kvůli postižení cév v nohách a kvůli oběhové nedostatečnosti při onemocnění srdce. Žádat o dotaci by mohli i lidé s prokázaným těžkým poškozením plicních funkcí. Dotace by mohla zahrnovat například plošiny, rampy, schodišťové sedačky a elektrické skútry.

Sociální výbor podpořil pozměňovací návrh hlavního předkladatele novely Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) s upřesňujícími kritérii pro posuzování nároku na dotaci. Týkají se zejména lidí se srdečními potížemi, okruh osob s nárokem na dotaci zužují. "Ne u všech by byl příspěvek na pomůcky efektivní," uvedl Kaňkovský. Naopak nad rámec původní novely by byli do zákona zařazení pacienti s těžkým postižením kloubů nohou souvisejícím většinou s diabetickou neuropatií.

Dotaci na nejnákladnější pomůcky novela zvyšuje o 100.000 korun na půl milionu korun. "Současná realita u zmíněných pomůcek je taková, že buď žadatel získá nějaký další příspěvek na pořízení od některé z nadací, nebo si prostě tuto pomůcku nemůže dovolit," napsali v důvodové zprávě předkladatelé z řad KDU-ČSL, ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN.

Bez těchto pomůcek se postižení, na něž by se měl zákon nově vztahovat, podle předkladatelů neobejdou. Rozpočtové dopady upravené novely Kaňkovský odhadl na 400 milionů korun ročně.

Je možné, že Sněmovna pozmění i poskytování příspěvku na vozidlo pro postižené lidi. Nyní může dosáhnout až 200.000 korun, konkrétní výše závisí na příjmech žadatele. Podle Olgy Richterové (Piráti) postižení lidé, kteří pracují, si raději nechají příjem snížit, aby dostali vyšší dotaci. Ve druhém sněmovním čtení předlohy proto poslankyně možná předloží návrh, aby příspěvek činil 200.000 korun bez ohledu na žadatelovy příjmy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?