Roztroušená skleróza postihuje i děti

22. 6. 2016 18:50
přidejte názor
Autor: Redakce

Porucha vidění a řeči, brnění, nejistá chůze, ztráta citlivosti rukou či nohou, únava a duševní nevyrovnanost – to mohou být příznaky první ataky roztroušené sklerózy (RS), která postihuje i děti. Lékaři odhadují, že v ČR nyní žije s RS 50 dětí.




„Na roztroušenou sklerózu se často v první chvíli nemyslí. Pediatři někdy obtížím přiřadí jinou diagnózu, například vývojové vady nebo je zamění za jiné neurologické onemocnění. Je třeba brát RS v potaz a poslat dítě na neurologii včas. Rychlá a správná diagnostika určuje prognózu RS u dětí a léčba je pak mnohem levnější v porovnání s pozdějšími náklady na léčbu komplikací,“ říká doc. MUDr. Radomír Taláb, CSc., z neurologické ambulance v Hradci Králové. U dětí lékaři rozlišují formu infantilní (do 11 let) a juvenilní (do 18 let). „U juvenilní, adolescentní formy RS přijde velmi často druhá ataka do 12 měsíců od první, proto je třeba rychle nasadit léčbu,“ doplňuje docent Taláb. RS ohrožuje více ženskou část populace, riziko onemocnění u dívek po šestém roce je 1,5–2x vyšší než u chlapců.

ReMuS a Impuls

Dětské pacienty s RS v Česku mapuje Registr pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS), který díky Nadačnímu fondu Impuls funguje už 3 roky a shromažďuje nejnovější data o nemoci a její léčbě. Podle vedoucí MS centra Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Evy Havrdové, CSc., jsou výjimečné, agresivnější formy dětské RS částečně léčeny léky pro dospělé. „Pojišťovny léky většinou bez problémů hradí. Včasná vhodná léčba přitom zachrání 20–30 let aktivního života,“ vyčíslila profesorka Havrdová.“ Více informací na: www.nfimpuls.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?