Roztroušená skleróza se léčí nově i v Jihlavě

24. 9. 2010 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Jihlava má jako jediná v kraji nové Centrum pro léčbu demyelinizačních onemocnění, především roztroušené mozkomíšní sklerózy. Na Vysočině žije zhruba tisícovka lidí, kteří trpí touto chorobou.


„Tito pacienti dříve museli cestovat až do zdravotnických zařízení v Praze, Brně či Hradci Králové. Nyní se mohou rozhodnout, zdali budou nadále sledováni ve svém původním centru, či zažádají o přesun k nám,“ uvedl vedoucí lékař tohoto pracoviště Radek Ampapa.

Ten nemoc popsal jako chronické autoimunitní onemocnění centrální nervové soustavy. Obaly nervových vláken a později i samotná vlákna jsou napadány zánětem, který se hojí jizvou. V jejím místě se nervová tkáň proměňuje v nefunkční vazivo.

„Onemocnění postihuje většinou mladé lidi ve věku od dvaceti do čtyřiceti let, častěji se vyskytuje u žen. Probíhá v různě dlouhých a různě závažných záchvatech, po nichž následuje období klidu,“ vyjádřila se mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Novotná.

Po počátečních záchvatech obvykle potíže mizí, ale se vzrůstajícím počtem zánětů se zvyšuje pravděpodobnost trvalých následků. Zhruba čtvrtina pacientů nakonec potřebuje invalidní vozík. Mezi příznaky roztroušené sklerózy patří třes, bolest, ztuhnutí svalů, poruchy močení a také řada psychických problémů.

Nové centrum se nachází v pátém patře interního pavilonu. Rychlá diagnostika je v Nemocnici Jihlava možná i díky magnetické rezonanci, pořízené na konci loňského roku.

„V péči o pacienty využíváme i rehabilitační a urologické oddělení naší nemocnice. V rámci prevence osteoporózy spolupracujeme s osteologickou ambulancí. Ke specializovanému imunologickému vyšetření mozkomíšního moku využíváme spolupráci s Fakultní nemocnicí u svaté Anny v Brně,“ popsal fungující spolupráci centra s ostatními odděleními nemocnice a s brněnskou nemocnicí Radek Ampapa.

Ordinační doba nového centra je prozatím v úterý a ve středu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?