Rozvoj alternativní léčby v Rakousku má zelenou

30. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakouským lékařům může zanedlouho vyrůst silná konkurence. Hornorakouské lékařské komoře se totiž nepodařilo prosadit zákaz poskytování alternativní léčby. Její podnět totiž Nejvyšší soud zamítl...


VÍDEŇ -

„Až dosud nebylo jasné, zda se smějí nebo nesmějí provádět alternativní úkony. Nyní je zřejmé, že se tyto činnosti provádět smějí,“ netajil radost nad rozhodnutím soudu advokát jedné lidové léčitelky.

Komora lékařů se již dříve ohradila proti fungování lineckého Institutu pro duševní a přírodní léčbu, který provádí například interpretaci aury, a proto zažalovala tamní léčitelku. Ta totiž měla při práci používat také virguli a měřit tělesnou energii pacientů.

V zájmu potlačení zdravotních potíží klientům současně doporučovala užívat různé kapky, jakož i jiné preparáty, které se dají získat i bez lékařského předpisu.

Stěžovatelům nepomohlo ani svědectví najatých detektivů, že léčitelka provádí i úkony, které jsou vyhrazeny pouze pro lékaře. Komora navíc tvrdí, že interpretace aury je na seznamu zakázaných terapií.

Soud rozhodl ve prospěch alternativního institutu

Spor prošel všemi soudními instancemi a až Nejvyšší soud nakonec definitivně rozhodl, že institut nevykonává lékařské činnosti na základě vědeckých poznatků.

Soud navíc konstatoval, že institut své klienty výslovně upozorňoval, že neprovádí léčbu, která si vyžaduje lékařské znalosti, a řadě pacientů doporučoval, aby vyhledali pomoc lékaře.

Navzdory rozhodnutí Nejvyššího soudu se lékařská komora neobává, že by tento verdikt byl precedentem i pro jiné případy. Komora zdůraznila, že různé „mastičkářství“ je nadále zakázáno.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?