Rozvojové země dostanou levnější léky proti AIDS

28. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost GlaxoSmithKline, která je největším výrobcem léků proti AIDS, snížila v rozvojových zemích cenu léku Combivir na polovinu. Současná nabídka se týká 63 zemí - denní dávka léku vyjde pacienty na 90 centů...


Společnost GlaxoSmithKline, která je největším výrobcem léků proti AIDS, snížila v rozvojových zemích cenu léku Combivir na polovinu.

Zdravotnické a charitiativní organizace už několik let vyvíjely nátlak na farmaceutické společnosti, aby přehodnotili svou cenovou politiku v nejhůře postižených zemích.

Americká zdravotnická nadace AHF loni v létě zažalovala firmu Glaxo za to, že ceny za nejužívanější léky proti AIDS „neuvěřitelným způsobem překračují náklady na licenci, výrobu a distribuci“.

Máme menší náklady na výrobu, tvrdí farmaceutické firmy

Dosud se firma GlaxoSmithKline se sídlem v Británii se dosud bránila tím, že v rozvojovém světě neprodává léky se ziskem. Nyní oznámila, že může ceny snížit díky efektivnější výrobě a prodeji.

Současná nabídka firmy GSK se týká 63 zemí včetně všech států subsaharské Afriky. Denní dávka Combiviru tak vyjde pacienty z rozvojového světa na 90 centů. Ve Spojených státech přitom nemocný zaplatí za tutéž dávku 18 dolarů.

I po slevě budou léky pro řadu lidí finančně nedostupné

Ceny léků proti AIDS v rozvojových zemích v posledních letech sice výrazně klesly, i tak si většina tamních lidí nemůže náklady na léčbu AIDS dovolit. Podle údajů WHO je totiž průměrný příjem na osobu kolem 80 dolarů za měsíc.

Někteří odborníci se také obávají, že v afrických zemí není dostatek vyškolených lékařů, kteří budou schopni tyto léky správně podávat. „Nesprávné dávkování téměř s jistotou vede k rezistenci vůči účinným látkám,“ upozorňuje prezident Mezinárodní společnosti proti AIDS Mark Wainberg.

Společně s firmou GlaxoSmithKline snížují ceny léků proti AIDS i další firmy - Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Hoffman-La Roche a Merk and Co.


DÁLE ČTĚTE:
Firma Glaxo čelí obvinění z předražování léků
Zlevněné léky proti AIDS pro Afriku pašovány zpět do Evropy
Antivirotika
Chudé země získají léky proti AIDS, tuberkulóze nebo malárii

(ivb) www.Zdravi.Euro.cz, 28.4. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?