Rozvržení pracovní doby

18. 4. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pracuji jako sestra v nemocnici na lůžkovém oddělení. Pracovní směny máme rozvrženy na 12hodinové a na oddělení v jedné směně pracujeme dvě. Domnívám se, že nám je chybně rozvrhována pracovní doba, neboť nemáme v kalendářním měsíci odpracován fond pracovní doby, jsme neustále v „minusu“ a tento skluz v odpracovaných hodinách se nedaří vyrovnat ani v následujících měsících...


Pracovní doba je stanovena od 6.00 do 18.00 hod. při denní směně a od 18.00 do 6.00 hod. při noční směně. Pokud jsme na jedné směně ve dvou, započítává se nám do fondu pracovní doby pouze 11 hodin s tím, že jsou odečteny 2 půlhodinové přestávky na oddech. Při tomto stanovení pracovní doby tak není možné odpracovat stanovený fond pracovní doby v příslušném kalendářním měsíci. Uvažuji tak z důvodu, že při stanovení 8hodinové pracovní doby mají zaměstnanci určenou pracovní dobu v rozmezí 8,5 hodiny, aby dosáhli stanoveného fondu pracovní doby. Pokud sloužíme v jedné (což je výjimkou), započítává se plných 12 hodin, neboť nemáme možnost čerpat přestávku na oddech.

Kromě uvedeného jsme povinny být na pracovišti tak, abychom si tzv. předaly směnu, což trvá zpravidla 15 minut. Zároveň máme podle kolektivní smlouvy nárok na 1/4 hodiny na očistu, přičemž tento čas má být započítán do pracovní doby a očistu je možné provádět až po předání směny, a to pouze v šatnách, které jsou umístěny mimo pracoviště. Domnívám se, že by měla být pracovní doba stanovena tak, aby při střídání ve směnách docházelo k souběžnému výkonu práce zaměstnanců navazující směny tak, aby mohla být nejen předána směna, ale aby mohla být provedena očista zaměstnance v pracovní době.

Prosím o posouzení správnosti výše uvedeného stanovení rozvržení pracovní doby a započítávání příslušného počtu hodin do odpracované doby. Děkuji.
Eva Š.

Vážená paní Evo, děkuji za váš dotaz a pokusím se jej zodpovědět. Uvádíte, že pokud pracujete v jedné směně ve dvou, započítává se vám – kvůli odpočtu 2 přestávek na oddech – pouze 11 hodin a reálně nejste schopna odpracovat fond pracovní doby. Podle zákoníku práce máte opravdu nárok na jednu až dvě třicetiminutové přestávky na jídlo a oddech. Zaměstnavatel ve vašem případě zvolil možnost dvou přestávek, to znamená, že pracujete-li ve 12hodinové směně, je v pořádku, že je vám započítáno pouze 11 hodin. K těmto 11 hodinám je však nutné dále započítat dva patnáctiminutové úseky, jeden na předání směny a druhý po skončení směny na očistu. Tato povinnost vyplývá přímo ze zákoníku práce a z kolektivní smlouvy, kterou jste uvedla. Fakticky tedy odpracujete 11 hodin a třicet minut a za tuto dobu by vám měla být také vyplacena mzda, resp. plat.

Dále jste zmínila, že výjimečně pracujete sama. Pokud pracujete sama, je v souladu se zákoníkem práce, že pracujete celých dvanáct hodin, jelikož se jedná o práci, která nemůže být přerušena. Ovšem i během této doby vám musí být zajištěna přiměřená doba na jídlo a oddech. Tato doba se započítává do pracovní doby; její rozsah však zákonem stanoven není. Vaše pracovní doba tak činí 12 hodin a třicet minut (patnáct minut předání, patnáct minut očista – viz výše).

Samotný způsob rozvržení pracovní doby určuje v mezích zákoníku práce zaměstnavatel. Doporučuji se s tímto návrhem obrátit také na odborovou organizaci ve vaší nemocnici a zkonzultovat i z praktické stránky možnost souběžného výkonu práce (předání práce a provedení očisty). V každém případě by však zaměstnavatel dobu strávenou předáním práce a provedením očisty měl do pracovní doby započítávat.


O autorovi: Mgr. Markéta Klánová, advokátka (Marketa. Klanova@dlapiper.com)

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?