Rozvržení pracovní doby a práce přesčas

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Pracuji ve 12hodinovém směnném provozu. Doposud nám byly propláceny přesčasy (pokud jsme přesáhli 30 přesčasových hodin, tak nám 20–30 hodin proplatili). Nyní nám, pokud máme hodně přesčasových hodin, škrtají služby a oznámí nám to třeba dva dny předem (že na následující službu nemáme chodit, protože je na oddělení málo pacientů). Mají na to právo? Pokud ne, jak se můžeme jako zaměstnanci bránit?




Na úvod si dovolím rozlišit dvě stěžejní situace, a to výkon práce ve stanovené týdenní pracovní době a práce přesčas.
V případě stanovené týdenní pracovní doby je podle zákoníku práce, konkrétně § 84, zaměstnavatel povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby (řádné týdenní pracovní doby) a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději dva týdny před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena – pokud se ovšem zaměstnavatel nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení. Tedy uvedenou lhůtu pro seznámení s rozvržením pracovní doby či se změnou lze dohodou stran i snížit (i na jeden den předem). Předpokládám však, že žádná taková dohoda nebyla v tomto případě mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem uzavřena, a uplatní se tak čistě znění zákona stanovující povinnost oznámit změnu rozvrhu dva týdny předem. Jestliže je zrušení směny oznámeno v období kratším než dva týdny (či v období kratším, než bylo mezi stranami dohodnuto), jedná se podle mého názoru o překážku v práci na straně zaměstnavatele podle § 208 zákoníku práce, a zaměstnancům přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

Zásah do dobrých mravů

V daném případě ale hraje velkou roli, že se již zřejmě jedná o přesčas, resp. práci konanou zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby. Přesčas může zaměstnavatel v rozsahu stanoveném § 93 zákoníku práce (a případně i 93a – další dohodnutá práce přesčas ve zdravotnictví), tedy cca 8 hodin týdně (max. 16 hodin týdně), zaměstnanci jednostranně nařídit a bohužel tím i jednostranně odvolat. Tento systém zrušení přesčasu těsně před jeho nástupem však zasahuje do dobrých mravů, a to již z důvodu, že práce přesčas se má nařizovat jen z vážných důvodů; je proto ospravedlnitelné se obrátit se stížností na tento postup na zaměstnavatele či přímo na Inspektorát práce.

O autorovi| na dotazy odpovídá Mgr. Petra Maryšková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?