RS centrum Nemocnice Teplice volá o pomoc

28. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
To má vážné problémy s financováním léčby pacientů s diagnozou roztroušená skleróza. Lékařka RS Centra Marta Vachová a ředitel teplické nemocnice Robert Pelíšek požádali zástupce kraje o pomoc při jednání se zdravotními pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví...


Teplice - Se žádostí o pomoc se na náměstka hejtmana Petra Fialu obrátili zástupci Centra pro diagnostiku a léčbu roztroušené sklerózy (RS centrum) při neurologickém oddělení Nemocnice Teplice.

To má vážné problémy s financováním léčby pacientů s diagnozou roztroušená skleróza. Lékařka RS Centra Marta Vachová a ředitel teplické nemocnice Robert Pelíšek požádali zástupce kraje o pomoc při jednání se zdravotními pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví.

„Problémy s financováním úhrady léků pro pacienty s roztroušenou sklerózou jsou ostudou českého zdravotnictví a speciálně ministra Ratha,“ reaguje na jejich stížnost Petr Fiala.

Léky první volby

Roztroušenou sklerózu není možné vyléčit. Moderní léky však dokáží její průběh zásadně zpomalit a nemocným, kteří jsou ohroženi například ztrátou zraku nebo ochrnutím, mohou zajistit plnohodnotný život.

Pro tuto léčbu jsou klíčové tak zvané „léky první volby,“ interferony beta a glatirameracetát. Jsou určeny nemocným s vysokou aktivitou nemoci. S financováním jejich nákupu má teplické RS centrum velké problémy a léčba pacientů je tudíž vážně ohrožena.

Centrální nákup

Do konce roku 2005 byla léčba léky první volby zajišťována systémem jejich centrálního nákupu. Centrální komise, sestavená ze zástupců pojišťoven a představitelů neurologické společnosti, nejprve schválila jmenovitě každého nemocného. Poté obdrželo RS centrum seznam pacientů, jejichž léky pak byly centrálně uhrazeny. Tento způsob financování však ministerstvo zdravotnictví zrušilo.

Současné financování

Od počátku roku 2006 je nasazení léků první volby schvalováno revizním lékařem příslušné zdravotní pojišťovny a spadají do lékového paušálu.

„Není problém se schvalováním léčby revizními lékaři. Všichni naši nemocní odpovídají přesným pravidlům, která jsou pro zdravotní indikaci této léčby určena. Avšak u pacientů VZP je schválená nižší částka na pacienta, než jsou skutečné náklady. U ostatních zdravotních pojišťoven hrozí dodatečné regulační sankce, protože celkový paušál, nastavený podle loňského roku, je příliš nízký,“ vysvětluje MUDr. Vachová.

Hrozí invalidizace

Pokud nebude situace urychleně vyřešena, existují důvodné obavy, že s přibývajícím počtem pacientů nedokáže RS centrum zajistit kontinuální léčbu. „V takovém případě hrozí pacientům aktivace nemoci a rychlá invalidizace,“ upřesňuje Vachová.

Teplickému RS centru se navíc stále hlásí další zájemci, kteří jsou doposud vedení v pražských centrech a rádi by byli léčeni v místě dostupnějším jejich bydlišti a pralovišti.

Deník Směr

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?