Rub a líc zdravotní knížky

11. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Klientům VZP na Havlíčkobrodsku se během několika týdnů otevře jedinečná možnost zaregistrovat se do systému prezentovaného společností IZIP. To znamená, že si na internetu budou moci založit vlastní zdravotní knížku...


Havlíčkobrodsko - Klientům VZP v regionu se během několika týdnů otevře jedinečná možnost zaregistrovat se do systému prezentovaného společností IZIP. To znamená, že si na internetu budou moci založit vlastní zdravotní knížku.

Pacient partnerem lékaře

To dává pacientům možnost stát se informovaným partnerem svého ošetřujícího lékaře. Získat přehled o absolvovaných vyšetřeních a znát jejich výsledky. Na druhé straně lékařům IZIP skýtá možnost vědět včas a rychle všechny potřebné informace o zdravotním stavu pacienta.

Tím i předejít opakování zbytečných vyšetření a předepisování nadměrného množství léků. To vše společně má přispět ke zkvalitnění medicínské péče a přinést zdravotnictví tolik žádané úspory.

„V průběhu druhé poloviny dubna chceme na Brodsku prostřednictvím seminářů informovat lékaře o výhodách systému a internetové zdravotní knížce. Těm, kteří se rozhodnou zapojit do systému, pomůžeme i s vybavením ordinací počítačovou technikou.“ říká k projektu lékař Josef Zemánek, zástupce společnosti IZIP. Hlavním partnerem projektu je VZP.

Získala jako jediná v ČR právo nabízet novou službu pouze svým klientům až do roku 2004 včetně.

Kdo ochrání data?

Nejdiskutovanější otázkou bylo podle Zemánka utajení dat. To společnost konzultovala s Úřadem na ochranu osobních údajů.

„Společnost IBM, která se realizaci projektu podílela, je zároveň garantem ochrany dat v systému shromážděných. Vyvinula speciální šifrovací systém který dokáže data ochránit,“uklidňuje pochybovače Zemánek.

„Všechna data jsou umístěna na dokonale zabezpečených serverech, které jsou pod stálou kontrolou. Přístup k přísně vymezeným oblastem databáze mají pouze její administrátoři. Přístupový kód je hlídán speciálním programem.“

Jak Zemánek dále upřesnil, pacient má vždy možnost žádat o změnu kódu a sám si vytvořit druhé, takzvaně osobní heslo. Bez přístupového kódu a osobního hesla není možné se ke zdravotním informacím pacienta dostat.

Systém má velkou šanci, že po roce 2005 bude uznán i v rámci Evropské unie. Umožní zprůhlednění zdravotnictví v republice a sníží daňovou zátěž občanů. V současné době je v IZIP zaregistrováno 60 000 pacientů a 700 zdravotnických zařízení.

Pomocník zdravotníků Systém umožní vědět všechno o zdravotní péči poskytnuté pacientovi. Dává všechny potřebné informace včas a v době, kdy je pacient přímo v ordinaci. Lékař nemusí pátrat v paměti pacienta. Navíc může díky IZIPu předejít opakování některých vyšetření a předepisování zbytečných léků. Nyní zpracovává IZIP systém Emergency, určený zdravotnické záchranné službě.

Výhoda pro nemocné

Pacient díky svému vlastnímu rozhodnutí má šanci na kvalitnější zdravotní péči.

Každý se někdy dostane do situace, kdy zapomene název léku. Neví, kdy byl očkován proti tetanu, nezná výsledky posledního laboratorního vyšetření krve. To vše by měl zajistit IZIP.

Pacient má šanci nahlédnout do komunikace lékařů, kteří ho ošetřují. Mít o prodělaných vyšetřeních přehled a znát následnou léčbu. Přínos za určitých podmínek

„Všeobecná zdravotní pojišťovna systém podporuje, protože umožní pacientům i lékařům operativnější přístup k informacím,“míní Petr Cyrus, ředitel pobočky VZP v Havlíčkově Brodě.

„Výhodu může mít pro ty, kteří rádi pracují s internetem. Já osobně nejsem příznivcem této techniky. Myslím si, že lékař by měl mít informace o svých pacientech v hlavě. Mnohem více s nimi komunikovat osobně,“říká lékařka Stanislava Brhelová ze Světlé nad Sázavou. Ortopéd Ladislav Staněk z Havlíčkova Brodu považuje systém za přínosný, ale za jiných technických podmínek. To znamená, že internet by musel být dostupný v každé lékařské ambulanci a na každém nemocničním oddělení.

Po internetu rozhodně ne

Ředitel Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Aleš Ošťádal se k internetové zdravotní knížce v současných podmínkách nestaví s nadšením. Pro ZZS by to znamenalo velkou finanční zátěž a zvýšené provozní náklady.

„Letos disponujeme stejnými finančními prostředky jako loni. Náklady rostou a provozní peníze stačí sotva na platy zaměstnanců,“ konstatuje ředitel.

Lékař podle jeho názoru musí v první řadě léčit. Ne surfovat po internetu a ukládat do sítě někdy až stovky údajů o jednotlivých pacientech. Nejvíce skeptický je k samotnému internetovému systému.

„Obávám se o způsob ochrany dat. Dnešní zkušení hackeři jsou schopni rozkódovat i velice složitě zabezpečené počítačové sítě,“ tvrdí Ošťádal. Obává se, že citlivé údaje o nemocných se mohou stát na černém trhu vítaným obchodním artiklem.

Na druhou stranu nepopírá, že rychlý přístup k údajům o pacientech by lékařům záchranky mnohdy pomohl. „Měly by však být uloženy jiným způsobem. Například se hovořilo o tom, že VZP bude klientům vystavovat průkazky, které umožní lékaři včas zjistit důležité údaje o nemocném. To by bylo přijatelnější.“

Noviny Havlíčskobrodska - Vysočina, 11.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?