Rušení akutních lůžek se v Duchcově má dotknout jen chirurgie

7. 11. 2012 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rušení akutních lůžek se v nemocnici v Duchcově na Teplicku má dotknout jen oddělení chirurgie. Lůžka se mají převést na jednodenní péči, nemocnice to pojišťovně dříve sama navrhla. Na včerejším jednání s vedením města a občany to řekl spolumajitel společnosti VITA, která nemocnici provozuje, Nikolaos Komatselis.


„Jednodenní chirurgie znamená zachování asi 70 procent všech výkonů. Dělat se budou spíš naplánované operace,“ vysvětlil Komatselis. O restrukturalizaci chirurgie už společnost VITA s pojišťovnami jednala v létě, jednání ale skončila kvůli volbám a pak se vedení nemocnice o rozhodnutí pojišťovny lůžka zrušit dozvěděla až z médií. „My jsme již dříve udělali gesto k pojišťovně, nabídli jsme přeměnu lůžek akutní chirurgii na jednodenní,“ dodal. Dosud měla nemocnice 35 akutních lůžek chirurgie.

Že by nemocnice měla přijít jen o akutní chirurgická lůžka, potvrdil i krajský ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Petr Veselský, z jehož odpovědí na její dotazy starostka Duchcova Jitka Bártová (bezpartijní za Šanci pro Duchcov) citovala. Větší problém by podle ní bylo zrušení akutních interních lůžek, kterých má nemocnice 40. Kromě interny a chirurgie má nemocnice ještě oddělení následné ošetřovatelské péče s 48 lůžky.

Komatselis se na jednání do Duchcova vracel ze společného jednání Asociace českých a moravských nemocnic a Asociace krajských nemocnic. Shromážděným oznámil, že nemocnice se dohodly, že budou postupovat při vyjednávání s pojišťovnami společně. „Rozhodli jsme se, že v žádném kraji žádná nemocnice nepodepíše smlouvu, dokud ji nebudou mít i ostatní nemocnice,“ řekl spolumajitel duchcovské nemocnice s tím, že se zdrželo jen pět zástupců nemocnic. Proto nově za jednotlivá zdravotnická zařízení bude vyjednávat asociace.
Vlastníkem budovy nemocnice je město. Starostka připomněla, že ji město za 130 milionů opravilo a stále splácí dluh více než 400.000 korun měsíčně. Již dnes musejí obyvatelé města kvůli některým výkonům do větší nemocnice v nedalekých Teplicích, kam vozí pacienty i rychlá záchranná služba. Přesto místní omezení služeb nechtějí, za zachování rozsahu péče sepisují petici.
O zachování služeb v současném rozsahu bojují také v druhé nemocnici v Ústeckém kraji, které se má rušení akutních lůžek dotknout, v Roudnici nad Labem. Také tam místní sepisují petici za její zachování a plánuje se i demonstrace. Ve čtvrtek se na společném jednání sejdou starostové obcí, pro které je nemocnice spádová. V nich žije přibližně 65.000 lidí.
Většinu akutní lůžkové zdravotní péče v Ústeckém kraji poskytuje pět velkých nemocnic ve statutárních městech, které spravuje Ústecký kraj prostřednictvím akciové společnosti Krajská zdravotní. Menší, samostatné nemocnice jsou ještě v Žatci na Lounsku, Kadani na Chomutovsku, Litoměřicích a Rumburku na Děčínsku. Na jednáních o budoucnosti ohrožených nemocnic zaznívá, že rušení lůžek nepomůže pojišťovnám ušetřit, ale ostatním nemocnicím vydělat, protože pacienti se budou muset přesunout tam.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?