Rušení nemocnice v Litomyšli nehrozí

11. 2. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj netrvá na sloučení nemocnic v Litomyšli a Svitavách. Krajská radní Markéta Tauberová to oznámila v Pardubicích na úterním na veřejném jednání o budoucnosti krajského zdravotnictví. Na jednání bylo velmi rušno. Do krajského města vyrazila rovněž početná skupina lidí z Litomyšle.


Markéta Tauberová reagovala na rozhořčené připomínky odpůrců navrhovaného konceptu. „Budu upřímná, že to byly předvolební a povolební proklamace. Budeme se tomu nadále věnovat. Dále budeme tu situaci analyzovat. Ve chvíli, kdy budeme mít jasná stanoviska, uděláme kroky, které budou výhodné,“ uvedla radní Tauberová.

Podle jejích slov musí kraj nastavit systém tak, aby nemocnice obecně nebyly ztrátové, poskytovaly kvalitní péči a nebyly na pokraji krachu.

Markéta Tauberová více než termínu slučování obou nemocnic svitavského okresu dává přednost označení efektivnější spolupráce mezi Svitavskou a Litomyšlskou nemocnicí. Podporu v sále ovšem příliš neměla. „Považuji spojení nemocnic organizačně a odborně za nesmysl.

Rozbijete systém, který funguje. Litomyšl má nadregionální přesah. Více než polovina pacientů pochází odjinud než ze svitavského okresu,“ řekla primářka Hematologickotransfuzního oddělení nemocnice v Litomyšli SimonaLeníčková.

Na druhou stranu kraj deklaruje, že by obě nemocnice měly péči o pacienty optimalizovat. Razantního rušení některých oddělení se ale nemocnice obávat nemusejí.

„Není naším záměrem potlačovat současnou výkonnost nemocnice v Litomyšli. Nemáme v úmyslu rušit odbornosti,“ sdělil předseda výboru pro zdravotnictví a lékař Radomír Lána.

Lékaři obou nemocnic již dříve odmítli sloučení klinických oborů chirurgie, interny dětské péče a gynekologie. V analýze se také uvažuje o společném IT systému, sloučení administrativy a podpůrných činností, odvozu odpadu, praní prádla, stravování.

Lékařům se nelíbí ani centrální nákup léků a zdravotnického materiálu. „Centrální nákupy mi přijdou jako živná půda pro korupci. Přijde mi to jako návrat do RVHP,“ řekla lékařka Zdena Fenclová z Litomyšlské nemocnice.

Proti slučování nemocnic se postavili také litomyšlští zastupitelé. Někteří na úterním jednání v Pardubicích nechyběli.

„Veřejné jednání v Pardubicích bylo konstruktivní a na odborné výši. Řekli jsme, že nemocnice v Litomyšli má zůstat. Slučování se nám nelíbí. Zaznělo, že by se v Litomyšli měly dělat specializované zákroky, ale tady, myslím, tuto tendenci nemáme. Chceme zachovat ta oddělení, která tu jsou. Podle nás vede cesta spíše formou spolupráce, než tu svádět konkurenční boje,“ uvedl starosta Michal Kortyš. S výsledkem jednání je spokojený pouze napůl. Je rád, že rušení nemocnice nehrozí.

Vadí mu ale, že na jednání nezaznělo vyjádření ke sloučení pod jeden management. O záležitosti bude ještě jednat krajské zastupitelstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?