Ruská federace zažívá heroinový boom

13. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen za leden letošního roku zemřelo na předávkování drogami na sedm desítek Moskvanů, uvedlo na svém serveru ruské ministerstvo zdravotnictví. Ruský týdeník Argumenty i fakty si klade otázku, zda jejich smrt způsobilo skutečně jen "předávkování"...


Čečenská stopa?

Nejmenovaný zdroj z ruských zvláštních služeb totiž autorovi článku Heroinový terorismus Jevgeniji Ivanovovi sdělil, že čečenští teroristé a bandité údajně připravují nový typ teroristického úderu.

„Do heroinu, který v 95 procentech proniká do Ruska z Afghánistánu, je přidáváno určité množství cyankáli. Produkt je pak prodáván v ruských městech, především ovšem v Moskvě. Smrt po injekci této vražedné směsi se navlas podobá exitu po předávkování a lékaři otravu mohou při rutinní prohlídce zjistit jen stěží.“

Experti z moskevského toxikologického ústavu přitom tvrdí, že ročně opustí svět po nadměrném požití drogy nejméně sedmdesát tisíc obyvatel Ruské federace. V devadesáti procentech jsou oběťmi konzumenti heroinu.

„Ještě v roce 1995 bylo odbytištěm zboží pro překupníky drog 14 z 89 ruských regionů. Byli jsme spíše tranzitní zemí. Nyní jsme cílem smrtonosného byznysu. Nedokáži uvést ani jediný kraj, kde by se drogy neobjevovaly,“ uvedl náměstek předsedy Úřadu pro kontrolu drog Alexandr Michajlov.

„Největší nebezpečí představuje heroin afghánské provenience. Na ruském trhu je ho více než 95 procent.

Hospodářské noviny, Dimitrij Běloševský

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?