Rusko láká české výrobce léků

20. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Spotřeba léků na obyvatele je v Ruské federaci několikanásobně nižší než ve vyspělých zemích. Výrobci léčiv proto spoléhají na to, že tamní trh výrazně poroste. Značné zvýšení exportu do Ruské federace zaznamenávají v letošním roce tuzemští farmaceutičtí výrobci. Ruský trh nejen s léčivy se totiž po měnové krizi před třemi lety začíná vzpamatovávat...


Například pražská společnost Léčiva, která českému farmaceutickému trhu dominuje, vyvezla v prvním letošním pololetí do Ruska výrobky za 113 miliónů korun. To je v meziročním srovnání zhruba stoprocentní nárůst.

„Na tomto zvýšení se téměř polovinou podílí tradiční a zavedené produkty Crystepin a Mykoseptin, které se postupně vracejí na předkrizové objemy a tvoří více než polovinu našich prodejů. Velmi slibně se vyvíjí i odbyt nově zavedených výrobků, které v prvním pololetí dosáhly obratu 25 miliónů korun,“ informoval HN náměstek generálního ředitele Léčiv Tomáš Linhart. Podle něj přispěly ke zvýšení poptávky ze strany ruských subjektů rovněž personální a organizační změny ve struktuře obchodního zastoupení firmy.

Rovněž další významný tuzemský výrobce léčiv, opavská společnost Galena, zaznamenal za prvních šest měsíců letošního roku v Rusku výrazný nárůst odbytu. „Meziročně se prodeje zvedly asi o 85 procent. Celkově se ruský trh na našich tržbách podílí dvaadvaceti procenty,“ řekla mluvčí Galeny Alice Černá. „Sestavili jsme správné výrobkové portfolio se zaměřením na volně prodejné přípravky. Rovněž po rublové krizi jsme zůstali v teritoriu a stali se známější společností,“ vysvětlila současný trend Černá.

Galena vyváží sedmdesát procent své produkce, přičemž loni se její tržby vyšplhaly na 2,4 miliardy korun. Čistý zisk firmy dosáhl 306 miliónů korun.

Velikost ruského farmaceutického trhu činí podle různých studií jednu až dvě miliardy dolarů. Farmaceutičtí výrobci považují právě ruský trh v budoucnosti za velmi nadějný. „Má velký potenciál růstu samozřejmě v těsné závislosti na rozvoji celkové ekonomiky a tvorbě hrubého národního produktu. Je to ale běh na dlouhou trať,“ uvedl Linhart.

Spotřeba léčiv na hlavu se v Rusku pohybuje od patnácti do dvaceti dolarů, v České republice je to zhruba sto dolarů, ve vyspělém světě však tento ukazatel činí až 300 dolarů.

České firmy v současné době nemají problémy s často zmiňovanou špatnou platební morálkou v Rusku. „Používáme mechanismy, abychom se jim vyhnuli,“ řekl Linhart, jehož společnost za první pololetí vyvezla bez započítání Slovenska výrobky za 340 miliónů korun, což je v meziročním srovnání o 42 procent více. „Dodáváme i na fakturu a tento přístup funguje zcela normálně,“ konstatovala Černá.

Léčiva v loňském roce hospodařila s čistým ziskem 627 miliónů korun, tržby dosáhly 5,4 miliónu korun, letos firma plánuje jejich nárůst o desetinu. Podle Linharta společnost zvyšuje prodeje ve všech postsovětských zemích.

Tomáš Kňourek, Hospodářské noviny, 18.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?