Rusko tvrdí, že má stovky odborníků schopných naklonovat dítě

3. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Rusku jsou "stovky" specialistů, kteří jsou schopni přivést na svět klonované dítě. "Ruská škola embryologie je velmi silná, zvláště v laboratořích v Moskvě, v Novosibirsku a v Petrohradu a skutečnost, že to je technicky možné...


MOSKVA - V Rusku jsou „stovky“ specialistů, kteří jsou schopni přivést na svět klonované dítě. V rozhovoru pro agenturu AFP to dnes prohlásil ruský biolog Alexej Ivanov v reakci na čtvrteční prohlášení společnosti Clonaid, že v severní Evropě se v příštích dnech narodí druhé klonované dítě na světě.

„Ruská škola embryologie je velmi silná, zvláště v laboratořích v Moskvě, v Novosibirsku a v Petrohradu a skutečnost, že to (naklonování dítěte) je technicky možné, je mimo jakoukoli pochybnost“, i když se v Rusku na tuto oblast výzkumu věnuje jen málo finančních prostředků, tvrdil Jablokov, jenž dříve působil i jako poradce Kremlu.

„Je to přesně jako u atomové bomby, bylo obtížné ji vyrobit poprvé (…) po naklonování ovce Dolly to již nepředstavuje obzvláštní překážku, je to rutina,“ ujišťoval Jablokov a zdůraznil, že ruská legislativa neobsahuje žádný přímý zákaz klonování lidských bytostí; na druhé straně však prý také žádný ruský zákon klonování lidí výslovně nepovoluje.

Brigitte Boisselierová, předsedkyně společnosti Clonaid, kterou financuje sekta raeliánů se sídlem v Kalifornii, ve čtvrtek tvrdila, že během několika dní se v Evropě narodí druhé klonované dítě. Bez dalšího upřesnění sdělila, že, podobně jako v prvním případě, půjde o holčičku.

Boisselierová již minulý týden avizovala narození druhého klonovaného dítěte a informovala, že k němu dojde „v zemi severní Evropy“ a že je očekává „lesbický pár“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?