Rychetský varuje před horší péčí o pacienty v nemocnici

2. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Senátor Pavel Rychetský (ČSSD) zaslal hejtmanovi Jihočeského kraje Janu Zahradníkovi dopis, ve kterém vyslovuje pochybnosti o zamýšleném sloučení operačních sálů. Čtěte v článku...


Polemika kolem připravovaných úsporných opatření ve strakonické Okresní nemocnici neutuchá. Senátor Pavel Rychetský (ČSSD) zaslal hejtmanovi Jihočeského kraje Janu Zahradníkovi dopis, ve kterém vyslovuje pochybnosti o zamýšleném sloučení operačních sálů:

„Protože vím, že problém, o kterém se chci zmínit, je plně ve vaší kompetenci, dovolte mi, abych z titulu senátora volebního obvodu Strakonicka a Prácheňska, který má prvotní zájem o blaho svých voličů, vyslovil pochybnosti nad rozhodnutím vedení strakonické nemocnice o přenesení operačních sálů z gynekologicko-porodnického oddělení do 300 metrů vzdálené budovy na oddělení chirurgie.

Musím dodat, že dobře vím, v jak těžké finanční situaci se nachází strakonická nemocnice a také chápu, že rozdělení gynekologicko-porodnického oddělení není samoúčelné, ale naopak má zefektivnit a zlevnit provoz nemocnice.

Mám však vážné pochybnosti o tom, zda bude tohoto účelu dosaženo, protože pokud se přenesou gynekologické operace na chirurgii, dojde ke ztrátě pooperačních lůžek, se kterými nyní gynekologické oddělení disponuje.

Stane se tak proto, že chirurgická stanice, která má být vyhrazena pro gynekologii, má podle současných hygienických norem pouze 17 lůžek, ale nynější gynekologie má 31 lůžek. Tím poklesne úroveň péče o pacientky, prodlouží se objednací lhůty, zkomplikuje se provoz oddělení, což nepochybně povede ke snížení výkonů a také snížení zisku.

Na tomto místě je třeba připomenout, že dosud bylo gynekologicko-porodnické oddělení ziskové.

Zároveň musím velmi důrazně upozornit na to, že oddělením porodnického oddělení od gynekologického (vzdálenost 300 metrů) mohou být při nočních službách vážně ohroženy životy matek i dětí při komplikovaných porodech, protože při nešťastné souhře událostí mohou oba sloužící operatéři ošetřovat náhlý případ na vzdáleném gynekologickém oddělení a nemusí být dostatečně rychle na porodnickém oddělení.

Ve strakonické nemocnici se rodí o něco málo než 500 dětí ročně a ve stejném období se provádí okolo 550 velkých gynekologických operací. Při tomto počtu případů není zcela vyloučeno, že k popsané situaci nedojde.

Podle stanoviska odborných lékařů by se za těchto okolností mohla úmrtnost novorozenců - celostátně ostře sledovaná - ve strakonické nemocnici podstatně zhoršit. Stejně tak může dojít k právním sporům, které nemusí vyznít v neprospěch nemocnice.

Personál gynekologicko-porodnického oddělení však finanční situaci nemocnice

chápe a pokud zůstane gynekologicko-porodnické oddělení v jedné budově, chce dosáhnout očekávané úspory tím, že omezí personální nárůst oddělení.

Vážený pane hejtmane, obracím se na vás nejen svým jménem, ale také jménem žen volebního obvodu, které využily petičního práva a iniciovaly petici za zachování současného provozu gynekologicko-porodnického oddělení, se žádostí, aby byla celá záležitost znovu citlivě posouzena a aby byly nalezeny jiné cesty, které by vedly k úsporám a aby byl zachován nynější stav, rozsah i podmínky lékařské péče o ženy a novorozence v mém volebním obvodu.

Nechci, aby bylo realizováno rozhodnutí, které by mohlo způsobit nevratné ztráty na lidských životech, a se svrchovaností svého senátorského mandátu vás žádám o nápravu věcí dřív, než dojde k fatálním chybám. “

PETR PUČELÍK, Listy Strakonicka, 2.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?