Rychlé uzdravování Čechů skončilo

28. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnický zázrak v Česku skončil. Průměrný věk dožití, který do roku 2000 rostl pro Evropu nevídaným tempem, už tři roky po sobě jen stagnuje. Ukazují to nejnovější čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky, podle kterých se posuzuje celkový zdravotní stav populace...


Během 90. let se očekávaná délka života prodloužila u žen ze 75 na 78 let, u mužů z 68 na 72 let. Tím se Česko posunulo na druhé místo ze současných kandidátských zemí EU. O polovinu zkrátilo odstup od nejvyspělejších zemí Evropy.

Experti v čele s ministryní Marií Součkovou (ČSSD) a jejím předchůdcem Janem Stráským (US) předpokládají, že se očekávaný věk - a tím i zdravotní stav populace - už v nejbližší době nezačne zlepšovat.

Lepší vyhlídky přinesl v 90. letech především rozvoj zdravotnických služeb. „Jistě přitom hrál roli rostoucí počet kardiochirurgických operací. To mohlo změnit délku dožití ze dne na den,“ shrnuje názor odborné veřejnosti analytik Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Hroboň.

Na infarkt nebo mrtvici zemřelo v roce 1990 celkem 72 tisíc Čechů, ostatní příčiny stály za úmrtím 57 tisíc lidí. O deset let později doplatilo na nemoci oběhové soustavy 58 tisíc občanů, z jiných příčin jich zemřelo 51 tisíc. Ve stejném období se zvýšil počet kardiochirurgických operací pětkrát.

Operací přibývá, počet zemřelých se nemění

I nadále přibývá operací nejméně o tisíc ročně, předloňská statistika zemřelých ovšem ukazuje, že čísla se už dramaticky nelepší. Efekt kardiochirurgických operací se podle Hroboně vyčerpal.

„Průměrné délce života v západní Evropě se můžeme přiblížit, půjde to ale pomaleji,“ míní bývalý ministr Stráský. Musí se ovšem změnit především životní styl. Stráský připomíná známou pravdu, že je lepší infarktům předejít změnou stravovacích návyků než čekat záchranu na operačním stole.

Pesimistické vyhlídky studie Eurocare-3

Nezdravý životní styl je také podle předsedy České onkologické společnosti Jana Vorlíčka hlavní příčinou, že přibývá případů rakoviny. I když se ji daří stále častěji vyléčit, umírá na zhoubné nádory stejný počet lidí jako v roce 1990, tedy 28 tisíc.

Studie Eurocare-3 z loňského podzimu ale upozorňuje, že čeští lékaři dosud umějí vyléčit necelou polovinu nádorů. Tím zaostávají za západní Evropou, kde zachrání život přibližně dvěma třetinám pacientů.

Názor, že zdravotnictví může být ještě efektivnější a prodloužit Čechům život, zastává ministryně Součková: „Prosadím, aby se hodnotila kvalita léčby v nemocnicích a výsledky se zveřejnily.“ Rovněž onkologové souhlasí s tím, že tato metoda by nedovolila léčit nádory ve špatně vybavených ústavech.

Ministryně podporuje i návrh Asociace nemocnic, podle kterého by se měly najít peníze, aby se lékaři a sestry na jednotkách intenzívní péče mohli střídat ve směnách. Dosud se tu slouží příliš přesčasů, což kvalitu léčby ohrožuje.

Hospodářské noviny, 28.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?