S Alzheimerovou demencí poradí telefonní linka

27. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Centrum pro seniory při Zdravotně sociální fakultě JU v Českých Budějovicích zřizuje poradenskou telefonní službu ohledně demencí. Provoz zajišťují zaškolení...


Českobudějovicko - Centrum pro seniory při Zdravotně sociální fakultě JU v Českých Budějovicích zřizuje poradenskou telefonní službu ohledně demencí. Obrátit se lze od 5. 3. 2002 každé úterý od 15 do 17 h na číslo 038/723 89 01. Provoz zajišťují zaškolení studenti ZSF, proto linka funguje pouze během školního roku.

„Obdobná aktivita v regionu dosud scházela. Proto jsme vytvořili informační zázemí pro Alzheimerovu chorobu,“ vysvětlila odborná asistentka ZSF Radka Macháčková. V Centru mají již dokončenou databázi zdravotnických a sociálních zařízení v regionu, zajištěné kontakty na odborné lékaře. Lze si zde předem domluvit individuální poradenství. Do budoucna Centrum pro seniory počítá s organizováním podpůrné skupiny rodinných pečovatelů.

„Příznaky demence jako poruchy paměti, myšlení, soustředění, potažmo i chování jsou vždy důsledkem onemocnění, nejčastěji Alzheimerovou chorobou a cévními chorobami mozku. K řešení takto závažného problému přispívá včasná diagnóza, podpora pečujících rodin a systém zdravotně sociální péče,“ vyzdvihla význam poradenské linky Radka Macháčková.

HANA SVÍTILOVÁ, Českobudějovické listy, 27.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?