S ekonomickou krizí přibylo na jihu Moravy pacientů u psychologů

21. 10. 2011 7:41
přidejte názor
Autor: Redakce
V některých jihomoravských nemocnicích se od počátku hospodářské krize zvýšil počet pacientů v psychologických ambulancích. Jsou to zejména lidé, kteří dlouhodobě nemohou najít zaměstnání, ale i ti, kteří se zadlužili a své závazky nyní nemohou splácet. Mnozí z nich trpí depresemi, frustrací a také ztrátou sebevědomí, zjistila dnes ČTK.


Tento trend potvrzuje pracovnice ambulance v nemocnici v Boskovicích na Blanensku Silvie Loubalová. Podle ní by lidé v případě potíží neměli váhat s vyhledáním odborné pomoci a přemoci stud, který mohou při návštěvě psychologa cítit. „Lidí, kteří trpí depresemi a frustrací kvůli tomu, že nemohou najít práci, je pravděpodobně mnohem více, než kolik jich vyhledá odbornou pomoc,“ uvedla Loubalová.

Počet lidí vyhledávajících pomoc psychologa se v posledních letech zvýšil také v Brně. Důvodem je i skutečnost, že se lidé s psychickými problémy už tolik nebojí nálepky „blázna“, řekl ČTK brněnský psycholog Jiří Brančík. „Mění se postoj k těmto službám. Lidé jsou více osvícení, nestydí se. Navzájem si sami doporučují odborníky. Netají se tím, že o svoji psychiku pečují,“ uvedl Brančík.

Mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová uvedla, že vyšší zájem pacientů evidují v posledních letech i v nemocničním krizovém centru přijímajícím pacienty zvnějšku. Příliv lidí si však tamní pracovníci vysvětlují spíš „neodolatelnými půjčkami“, které mnohé lidi dostaly do finanční pasti. „Jde o lidi, kteří nebyli schopni splácet, přišli o rodiny, neměli kde bydlet a neměli ani naději, že své dluhy kdy splatí,“ uvedla mluvčí. Rostoucí tlak u nich způsobil psychické potíže.

Největší problémy mají lidé mezi 45 až 50 lety a absolventi škol. Někteří z nich hledají marně zaměstnání i dva roky. Část nezaměstnaných se středoškolským a vysokoškolským vzděláním se pak těžce smiřuje s tím, že na trhu práce není nic volného v jejich oborech a musí přijímat manuální práci.

V září dosáhla nezaměstnanost na jižní Moravě 8,9 procenta. Je nejnižší od června 2009. Bez práce bylo 55.955 lidí, což je o více než tisíc méně než v srpnu. Mírně ale klesl počet volných míst. Pracoviště úřadu práce jich v kraji evidují 2941.
Vladimír Klepáč vrn lce krs snm

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?