S Hegerem odejde i jeho 1. náměstek, ostatní soudí, že zůstanou

10. 7. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Spolu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) skončí také jeho první náměstek a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Jeho funkce je politická a TOP 09 vládu premiéra Jiřího Rusnoka nepodporuje.


Legislativní náměstek Martin Plíšek (TOP 09) považuje svou funkci na ministerstvu za odbornou a rád by zůstal. Náměstci Ferdinand Polák (ODS) a Petr Nosek se rozhodnou až po setkání s novým ministrem Martinem Holcátem, které by mělo být ve čtvrtek.

„Neumím si představit, že bych coby místopředseda TOP 09 pokračoval na ministerstvu jako první náměstek,“ řekl Ženíšek serveru Aktuálně.cz. Předběžně je s Holcátem dohodnutý, že 1. srpna rezignuje. Ženíšek nastoupil na ministerstvo zdravotnictví na začátku loňského roku, předtím působil na ministerstvu spravedlnosti, kde pracoval od roku 2007.

„Já nemám stejný postup, první náměstek je vrcholový politik TOP 09, já nemám vysokou funkci ve straně a jsem na ministerstvu na odborné pozici, nikoli na politické pozici prvního náměstka, který je statutárním zástupcem ministra,“ řekl ČTK Plíšek s tím, že v tuto chvíli nemá důvod z ministerstva odcházet.

„Dosud jsem s novým panem ministrem nemluvil, ale předpokládám z jeho vyjádření, že zůstávám,“ řekl ČTK Polák. Chce od Holcáta vědět, jaké vidí priority. „Rozhodně to není tak, že přijmu jakoukoli nabídku, určitě si o tom budu chtít promluvit,“ dodal.

S novým ministrem nemluvil ani náměstek Nosek. „Otázka mého setrvání na úřadu je až věcí rozhovoru s panem ministrem o jeho prioritách a jejich řešení,“ řekl Nosek ČTK. Osobně považuje za prioritu úhradovou vyhlášku, podle které zdravotní pojišťovny platí za léčení, a seznam výkonů. „Bude nutno shodnout se na základních bodech, jak bude postavena úhradová vyhláška, a stejně důležitá je i novela vyhlášky, kterou se vydává seznam zdravotních výkonů,“ upřesnil Nosek.

Holcáta uvede ve čtvrtek premiér do úřadu, pak by se měl nový ministr setkat s náměstky jako nejbližšími spolupracovníky. Holcát už dříve ČTK řekl, že personální zemětřesení na úřadu nechystá, náměstkům a mluvčí nabídne, aby zůstali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?