S lékaři odejdou z nemocnic i pacienti

2. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pátek 11. února je nejzazší termín, v němž ředitelé krajských nemocnic z Vysočiny musí začít proces propouštění pacientů, pokud se nezmění situace s avízovaným masovým odchodem lékařů.


Zastupitelům kraje Vysočina to včera na řádném zasedání oznámil hejtman Jiří Běhounek.

Jen Pelhřimov odchody ustojí

V pondělí se očekává další jednání představitelů samosprávy s managementy nemocnic. Z těch je k 1. březnu připraveno stále odejít téměř 60 % lékařů.

Jedinou z pěti nemocnic v kraji Vysočina, která by dokázala poskytovat i po uvedeném datu péči v dosavadním rozsahu, je nemocnice v Pelhřimově.

V ostatních zařízeních by muselo dojít k omezení rozsahu péče či přímo k uzavření některých oddělení.
Odcházející lékaři by si totiž museli mj. dovybírat dovolenou a vedení nemocnic musí připravit nový scénář i pro personál z ochromených provozů.

„Ředitelé musí zahájit technickou stránku kroku,“ upozornil hejtman, že bez ohledu na doufání všech, že se situaci podaří zdárně vyřešit, bude nutné „papírově“ i logisticky všechno připravit i pro případ, že dojde k nejhoršímu.

Jak Běhounek připomněl, největší starosti se očekávají v oblasti intenzívní péče o pacienty. Tu by v kapacitně omezeném rozsahu za daných podmínek poskytovala v rámci Vysočiny pouze pelhřimovská nemocnice.

U nemocnic v sousedních krajích se však předpokládají obdobné problémy, což mezikrajskou výpomoc limituje, a fakultní nemocnice oznámily, že jsou schopny garantovat pouze vysoce specializovanou péči v rozsahu, který poskytovaly doposud.

Opozice solidární

Vážnost situace byla znát i z přístupu jindy velmi ostré a nesmiřitelné opozice. Předsedové klubů ODS a KDU-ČSL, Miloš Vystrčil a Václav Kodet, vyslovili ČSSD podporu a vstřícnost při řešení a Miloš Vystrčil dokonce naznačil, že budou mít pochopení i pro finanční výdaje na zajištění zdravotní péče.

Hejtmanův náměstek pro zdravotnictví nicméně poznamenal, že zajistit zdravotní péči v této situaci kraj vlastní silou nedokáže.

„Vedení kraje je v ofsajdu, trumfů má velmi málo. Jsem proto velmi povděčen přístupu opozice, která chápe, že není prostor pro animozity,“ uvedl hejtman Běhounek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?