S mateřským mlékem dítě dostane až 17% celoživotní dávky chemie

7. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vlastní tělo nasadila švédská komisařka Margot Wallströmová do boje za prosazení kontroverzní směrnice o registraci, vyhodnocování a povolování chemických látek. Proč? Toxikolog V. Howard řekl, že pokud matka kojí dítě po dobu 6 měsíců...


BRUSEL - Vlastní tělo nasadila švédská komisařka Margot Wallströmová do boje za prosazení kontroverzní směrnice o registraci, vyhodnocování a povolování chemických látek, jejíž návrh byl minulý týden předložen členským státům EU. Nechala si prověřit krev na 77 nebezpečných umělých chemikálií - a test ukázal, že 28 z nich v sobě má.

Jde o látky, které se vesměs běžně vyskytují v televizních přijímačích, v kobercích, nábytku nebo v potravinách, vyložila novinářům. Jednou z nich je také DDT, pesticid zakázaný v EU od roku 1983, kdy se prokázaly jeho ničivé účiny na nervový systém zvířat.

„Za pár generací jsme v sobě nahromadili tisíce chemických látek, které naši dědové neznali. Nikdo z nás neví, co všechno v sobě má a jaké účinky může od tohoto koktejlu očekávat,“ řekla Wallströmová.

Hlavním rysem její směrnice je povinné testování všech chemikálií, nových i starých, jejich registrace a případné omezení, ba zákaz. Chemický průmysl návrh ostře kritizoval, že prodraží výrobu, poškodí konkurenceschopnost a způsobí propouštění. Namítal také, že chemikálie v mizivých dávkách neškodí a že mnohé jsou lidem prospěšné.

Toxikolog Vyvyan Howard z univerzity v britském Lancasteru řekl, že komisařka má v krvi „průměrné“ množství chemikálií; mnozí z dalších 156 testovaných lidí měli daleko vyšší hodnoty. Usoudil, že by na tom byla hůře, kdyby byla nekojila své dva syny.

„Pokud kojíte dítě po dobu šesti měsíců, zbavíte se značné části těchto látek, které se usazují v tucích obsažených v mateřském mléce. Dítě však dostane v tomto velmi raném stádiu až 17 procent celoživotní dávky chemie,“ uvedl Howard, který ovšem není proti kojení, spíše pro zákaz jedovatých látek.

Upozornil také, že věda nemá prostředky na to, aby zjistila, jaký vliv mají chemikálie a zejména miliony jejich kombinací na lidské zdraví. V některých případech je podezření z rakovinotvorných účinků, v jiných se prostě neví. Někdy se látky v lidském těle zhoršují - například DDT se mění v daleko toxičtější DDE, jež v podstatě nejde vyloučit.

Komisařka označila za nejnebezpečnější polybromové difenylové étery (PBDE), používané masově v čalouněném nábytku, polychlorové bifenyly (PCB), donedávna vkládané do elektrických zařízení jako ochrana proti požáru, organické pesticidy na základě chlóru typu DDT. Vyjádřila naději, že zmíněná směrnice bude co nejrychleji schválena a že se podaří postupně všechny jedovaté chemikálie identifikovat a zamezit jejich vlivu na lidský organismus.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?